Ανθρωπιστικός - Διασωστικός Σύλλογος «Ετοιμοκλής»


Ο Ανθρωπιστικός - Διασωστικός Σύλλογος «Ετοιμοκλής» παρουσίασε τη διαδικασία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε κοινό όλων των ηλικιών εισπράττοντας έντονο το αίτημα για συστηματική εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές που μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Ο Ανθρωπιστικός - Διασωστικός Λακωνικός Σύλλογος «Ετοιμοκλής» παρουσίασε τη σωστή διαδικασία της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (εν συντομία «ΚΑΡΠΑ») σε μια εκδήλωση που ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Την Κυριακή 31 Μαίου 2015, στις 6 το απόγευμα, στο Πάρκο Γουδέ της Σπάρτης, τα μέλη του «Ετοιμοκλή» υποδέχτηκαν φίλους όλων των ηλικιών και μέσα από μια εκπαίδευση που παρουσιάστηκε αρκετές φορές, έδειξαν την ΚΑΡΠΑ βήμα – βήμα αποδεικνύοντας ότι η σωστή παρέμβαση σε ένα συνάνθρωπό μας που έχει καταρρεύσει μπορεί να του σώσει τη ζωή.

Η παρουσίαση αναπτύχθηκε σε δυο στάδια. Αρχικά ξετυλίχθηκε όλο το σενάριο το οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε (λχ. κλήση για βοήθεια – κλήση του ΕΚΑΒ κοκ) για να καταλήξει στη διαδικασία σωστής παρέμβασης πάνω στο αναίσθητο σώμα του θύματος. Στο δεύτερο μέρος γινόταν, από δεύτερη ομάδα του Ετοιμοκλή, παρουσίαση της σωστής διαδικασίας ανάνηψης του θύματος.

Το κοινό το οποίο αγκάλιασε αμφιθεατρικά το δρώμενο εμπλούτισε την παρουσίαση με απορίες ενώ το σημαντικότερο σκέλος υπήρξε η επιτόπια εφαρμογή πρώτων βοηθειών κάνοντας χρήση προπλάσματος (κούκλας).

Το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη είναι καταλυτικό και τα μέλη του Ετοιμοκλή ένιωσαν ικανοποίηση από την εμπλοκή / συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων παιδιών.

Το συμπέρασμα και μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως δρώντας άμεσα, χωρίς να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα πολύτιμο λεπτό, και κάνοντας σωστές κινήσεις μπορούμε να σώσουμε μια ανεκτίμητης αξίας ανθρώπινη ζωή.

Για να παρακολουθείτε τον «Ετοιμοκλή» και τις δράσεις του αρκεί να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου http://www.etoimokles.com/

ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ: Δρούμε – συμμετέχουμε – βοηθάμε.