ΑΓΡΟΤΙΚΑ.


 

Απάντηση του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Κουτσούκου στην παρέμβαση του κ. Δαβάκη για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού

 

Απάντηση έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος, στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, αναφορικά με τις δράσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προώθηση του εξαιρετικής ποιότητας ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Κίνας. Έναυσμα της παρεμβάσεως αυτής του Λάκωνα Βουλευτή, ήταν οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, και κάνουν λόγο για διατροφικό σκάνδαλο με νοθευμένο ιταλικό και ισπανικό ελαιόλαδο, το οποίο είχε «βαπτισθεί» έξτρα παρθένο, και κυκλοφορούσε ανεμπόδιστα στην αμερικανική αγορά.

Ο κ. Υφυπουργός, αναγνωρίζοντας την προσφορά του αγροτικού τομέα στην οικονομία της χώρας, επεσήμανε ότι ο αγροτικός-διατροφικός τομέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας σήμερα. Επιπλέον, αναφέρει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  έχει σαν στόχο και όραμα του τον «ευρωπαϊκό διατροφικό πολιτισμό», που έχει ως επίκεντρο τη μεσογειακή διατροφή και «ναυαρχίδα» το ελληνικό ελαιόλαδο. Επιβεβαίωση αυτών των προσπαθειών, είναι η εγγραφή της μεσογειακής διατροφής που συντελέστηκε πρόσφατα στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός περιγράφοντας τους στόχους και τις επιδιώξεις του Υπουργείου τόσο για τον αγρότη-παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή, ανέφερε ότι έχουν εκπονηθεί προγράμματα προώθησης και προβολής του ελληνικού ελαιολάδου στην Αμερική καθώς και σε άλλες παγκόσμιες αγορές, όπως επί παραδείγματι η Κίνα. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, για την περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, στις επιδιώξεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι και η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας - διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, με στόχο πάντα την υιοθέτηση ευνοϊκών όρων εμπορίας και προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών στις χώρες αυτές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί τριανταεπτά (37) Προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που περιλαμβάνουν ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών προϊόντων της πατρίδας μας στις αγορές της Ε.Ε και των τρίτων χωρών, συνολικού προϋπολογισμού 84.086.300€. Από τα προγράμματα αυτά. τα εικοσιτέσσερα (24) πρώτα, συνολικού προϋπολογισμού 43.481.077€ έχουν ήδη ολοκληρωθεί, άλλα δώδεκα (12) Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 35.310.222€ είναι στη φάση της υλοποίησης, ενώ ένα (1) Πρόγραμμα προϋπολογισμού 5.295.000€, δεν υλοποιήθηκε λόγω του ότι δεν υπεγράφη η σύμβαση.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο κ. Κουτσούκος,  ενημερώνει τον κ. Δαβάκη ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, όπως για παράδειγμα με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.), που υλοποιούν προγράμματα για την προβολή, την προώθηση αλλά και την διείσδυση ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές «στόχους», όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Κατόπιν της απαντήσεως του κ. Υφυπουργού, ο κ. Δαβάκης δήλωσε :

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να προωθεί με σύστημα και προγραμματισμό τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Πολλώ δε μάλλον, προϊόντα της αγροτικής μας παραγωγής, όπως το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο, στο οποίο διαθέτουμε  το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των «ανταγωνιστών» μας, Ιταλών και Ισπανών.

Όμως οι μέχρι τώρα ενέργειές  του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν αποδώσει καρπούς, γεγονός που εύκολα διαπιστώνει κανείς, βλέποντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες αγρότες, των οποίων τα εισοδήματα τους μειώνονται καθημερινά.

Δυστυχώς στην απάντησή του ο κ. Υφυπουργός, δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα καινούρια προγράμματα προβολής και προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων στο εξωτερικό, ούτε ποιος είναι ο μελλοντικός σχεδιασμός του Υπουργείου καθώς και πως θα επιτευχθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους.

 Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες, προκειμένου να σταματήσει τη νοθεία και τις παράνομες εξαγωγές, να πολεμήσει τα καρτέλ, να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό του νοθευμένου ελαιόλαδου, να προκηρύξει επιτέλους το μέτρο 123 του ΠΑΑ για τη μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και να προσφέρει νέα προοπτική για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τέλος, η Κυβέρνηση της χώρας οφείλει πάνω από όλα να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα απέναντι στον Έλληνα αγρότη. Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, για την όσο τη δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, των Λακώνων αγροτών που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.