Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Oμιλία Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας

 

Με το κεντρικό μήνυμα, "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προχωρήσει με ή χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης ", ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έθεσε κατηγορηματικά το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος και οι υπηρεσίες στο άμεσο μέλλον, στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψης 38 Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Σε ένα ευρύ ακροατήριο παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, επιχειρηματιών, διπλωματών και φορέων της Πελοποννήσου ο Κ. Πέτρος Τατούλης  ξεκαθάρισε ακόμα ότι "Θα αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο που αδικούσε τον τόπο, θα βάλουμε τέλος στις οριζόντιες και απαγορευτικές δράσεις που καθυστερούν στην ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου". Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν θα διστάσει να απευθυνθεί στην Ε.Ε. εάν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πολιτικές δεν σχεδιαστούν υπέρ της αφομοίωσης των ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών αλλά και ενδοπεριφερειακά.

 

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία στη χώρα, μας γιατί αυτό δεν τιμά κανέναν μας και ειδικά την παρουσία μας στην Ε.Ε" συνέχισε ο κ. Τατούλης στη υπογραμμίζοντας ότι "Η παρανομία και η έλλειψη σεβασμού στους νόμους, που αποτελούσαν το βασικότερο παράγοντα για την αναποφασιστικότητα και τη μη λήψη πολιτικών αποφάσεων μέχρι σήμερα τελειώνουν. Η περιφέρεια θα γίνει ευρωπαϊκή και θα διέπεται από νόμους και κανόνες που θα ισχύουν. Εμείς θα κάνουμε την επανάστασή μας με μικρά fast track στη διοίκηση, στην οικονομία και στις επιχειρήσεις».

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης κάλεσε τον υπουργό να μεταφέρει ευθύνες στην περιφέρεια, προκειμένου να εντάσσεται έγκαιρα στα χρηματοδοτικά προγράμματα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήματα. «Έχουμε καθαρή πρόταση δεν εκλιπαρούμε. Ξέρουμε τι ζητάμε και που θα το πάμε. Η αιρετή περιφέρεια ζητάει να πάρει την ευθύνη του ΕΣΠΑ, όπως θα γίνει 1/7/2011. Θέλω πολύ γρήγορα να πάρετε μέτρα γιατί δεν θέλω να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση στο τέλος του 2011 να μην έχουμε πετύχει όλους τους στόχους μας. Και όπως αντιλαμβάνεστε και το ξέρετε καλύτερα απ’ όλους μας  μία τέτοια συνθήκη  θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αφενός μεν στην ικανότητα που έχει η Περιφέρεια μας στην άντληση και αξιοποίηση των πόρων που θα αποτελεί ένα κόκκινο σημείο, ένα μαύρο σημείο για την Περιφέρεια μας».

 

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο κρατικός παρεμβατισμός των νομοθετημάτων για προώθηση της επιχειρηματικότητας, αυτό ήταν ο μηχανισμός του Σοβιέτ, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία των επιχειρηματιών στην Περιφέρεια που ζητούν ελευθερία στην επιχειρηματικότητα και όχι περισσότερους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.