Ερώτηση Δαβάκη στη Βουλή σχετικά με την απένταξη του έργου Σκούρα-Πυρί.


Ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, κ. Θανάσης Δαβάκης.

 

Συζητήθηκε στις 15/3/2011 στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, κ. Θανάση Δαβάκη σχετικά με την απένταξη του έργου Παράκαμψη Σπάρτης: Τμήμα Σκούρα-Πυρί.

Ο κ.Δαβάκης ανέφερε ότι ο λακωνικός λαός περιμένει να μάθει με απορία τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, για ένα έργο που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τον τόπο, καθώς επίσης και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου.

Στον ερωτώντα Βουλευτή απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κ.Ρήγας, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, δηλαδή, κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας έχει κάνει απάτη, έχει βεβαιώσει το διπλάσιο περίπου των δαπανών και έχει πληρωθεί ο εργολάβος για το διπλάσιο έργο από αυτό που έχει εκτελεστεί, με αποτέλεσμα να έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αλλά και προανάκριση από την πταισματοδίκη της Σπάρτης.

Ο κ.Υφυπουργός ανέφερε ότι η απένταξη δεν αφορά την απένταξη του έργου, αλλά τις δαπάνες που έχουν γίνει και δεν μπορούν να δημιουργήσουν έσοδα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν μπορούμε δηλαδή, να χρεώσουμε μέσα στο ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης αυτές τις δαπάνες, με αποτέλεσμα τα χρήματα να πρέπει να πληρωθούν εξ’ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως ο κ.Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι το έργο θα συνεχιστεί έστω και τμηματικά και μάλιστα δημοπρατείται ήδη το κομμάτι εκείνο της συνέχισης του έργου, με προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή της εργολαβίας 4.464.701€ μέσα στο ΕΣΠΑ.

Ο κ.Δαβάκης  στην απάντησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του κ.Υφυπουργού όσον αφορά τη συνέχιση του έργου, ανέφερε όμως, ότι πρέπει άμεσα να κινηθούν τόσο οι ποινικές διαδικασίες, όσο και οι αντίστοιχες διοικητικές έρευνες, ούτως ώστε να πέσει άπλετο φως εκεί, στην επιβλέπουσα αρχή της Δ.Ε.Κ.Ε. Τριπόλεως.

«Πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και όχι μόνο, αλλά αν χρειαστεί να σπάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δαβάκης. Δεν μπορεί τα μεγάλα οδικά έργα που έγιναν στη Λακωνία τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάζουν όλα τεχνικά προβλήματα από αστοχίες, κακοτεχνίες και κακή επίβλεψη, ενώ από την άλλη μεριά κάποιοι να βάζουν στις τσέπες τους χρήματα που δεν τα δικαιούνται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Δαβάκης ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς όσον αφορά την αποκατάσταση του έργου της Παράκαμψης Σελλασίας-Βουτιάνων και την ολοκλήρωση του έργου Σκούρα-Πυρί.