Ελλάδα - Πολιτική


Θανάσης Δαβάκης : Η κυβέρνηση αναβιώνει τα "πράσινα" και "γαλάζια" καφενεία!

6/5/2015

Ως μνημείο πελατειακής λογικής, κομματικής ιδιοτέλειας και εξόφλησης προεκλογικών γραμματίων του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης  Δαβάκης, σε δήλωσή του λίγο μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη Βουλή.

Ο Λάκωνας βουλευτής αναφερόμενος αρχικά στο τίτλο του νομοσχεδίου ο οποίος μιλά για "εκδημοκρατισμό " της Δημόσιας Διοίκησης τον χαρακτήρισε ανιστόρητο και υπερφίαλο ωσάν η Δημόσια Διοίκηση που έχουμε να είναι προϊόν αυταρχικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για την αξιοκρατία, τη ποιότητα του αποτελέσματος και τη βελτίωση της σχέσης του κράτους με το πολίτη.

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε συγκεκριμένα: "Το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στή βουλή ο κ. Κατρούγκαλος μας κάνει μάρτυρες μιάς πληρωμής χρεών. Όχι των συνηθισμένων δόσεων προς τους πιστωτές μας, αλλά στην εξόφληση των οφειλών του ΣΥΡΙΖΑ προς την εκλογική του πελατεία που τον έφτασε απο το 4% στο 36% και τώρα πρέπει να της το ανταποδώσει. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία μεταρρύθμιση, κανένα σχέδιο δράσης, καμία στοχοθεσία καιί καμία πρόνοια για τους χαμένους πόρους και την παραγωγικότητα.

Βρίθει τροπολογιών, πρακτική που υποκριτικά η Πρόεδρος της Βουλής είχε απορρίψει στην ομιλία της μετά την εκλογή της και είχε υπόσχεθεί  την εξάλειψή της. Άλλο νομοσχέδιο όμως συζητήσαμε στην αρμόδια επιτροπή και άλλο έρχεται στην ολομέλεια !

Δεν παρέχει μέσα από τις διατάξεις του κανένα κίνητρο στους δημοσίους υπαλλήλους για να γίνουν πιό παραγωγικοί και καλύτεροι ενώ δε προβαίνει σε καμία απλούστευση διαδικασιών, και δε λέει τίποτε για καυτά ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ο προγραμματισμός για τη περίοδο 2014-2020.

Αντίθετα επαναφέρει τους συνδικαλιστές στα πειθαρχικά συμβούλια, παρεμβαίνει στη σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών με αλλαγή των ορίων ηλικίας Προέδρου και Μελών, καταργεί τη πολιτική επιστράτευση στις απεργίες και τον έλεγχο των δικαιολογητικών στις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, παραβιάζοντας έτσι τη συνταγματική αρχή της ισότητας με τη θέσπιση δύο κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, υπονομεύεται άμεσα ο θεσμός της "Διαύγειας", που επιβάλλει κάθε διοικητική απόφαση στο Δημόσιο να ισχύει αμέσως μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, γιατί με αυτήν εξαιρούνται ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών από την ανωτέρω αρχή. Αναιρούνται έτσι θεσμοί διαφάνειας και λογοδοσίας σε μία περίοδο που ο πολίτης τις χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά !"

Καταλήγοντας ο κ. Δαβάκης είπε: Το πρόβλημα για τη χώρα σήμερα είναι ότι 100 ημέρες μετά τις πρόσφατες εκλογές γυρίσαμε πέντε χρόνια πίσω με μία κυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα διχασμού, χωρίζει την Ελλάδα σε δύο όχθες με το χαρακτηρισμό "Μνημονιακοί καί Αντιμνημονιακοί" και επαναφέρει τα "πράσινα" και γαλάζια" καφενεία.

Κρίμα, το κακό παρελθόν επιστρέφει!