Ελλάδα - Πολιτική


ΟΜΙΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ, ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ: «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,

θα πίστευε κανείς ότι αρχίζει μία νέα εποχή για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας με τη νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δυστυχώς, όμως, όλο και πιο πίσω πάνε τα πράγματα. Απόδειξη ότι την Παρασκευή την ώρα του Πρωθυπουργού θα απαντήσει ο κύριος Πρωθυπουργός στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη και του κ. Νικολόπουλου και όχι του κ. Βενιζέλου.

Ο κ. Νικολόπουλος, αν δεν απατώμαι, είναι ένας από τους συγκυβερνώντες και ο ρόλος της Βουλής, συνήθως, κατά πλειοψηφία – φαίνεται, όμως, ότι κι αυτό πάτε να το παραβιάσετε - είναι να απαντάει στην Αντιπολίτευση και όχι στη Συγκυβέρνηση. Και αυτό, όμως, θα το καταργήσετε σαν Κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί απλούστατα τώρα, οι εκατό μέρες αυτής της Συγκυβέρνησης σας έχουν αποκαλύψει: Μια εκπομπή χωρίς πρόγραμμα.

Θα ήταν, λοιπόν, οι εκατό μέρες ένα εύλογο χρονικό διάστημα μία νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς να αναλάμβανε πρωτοβουλίες για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της οικονομίας, επιδεικνύοντας μια φρεσκάδα, ένα δυναμισμό, καινοτομία. Και εμείς θα το επικροτούσαμε. Όμως, παρά το ότι βλέπουμε νέους ανθρώπους, βλέπουμε παλιές ιδέες.

Θα θέλαμε να υπάρχει κάτι διαφορετικό που να κάνει απεξάρτηση από τις γνωστές παθογένειες του παρελθόντος. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει τις εκατό τελευταίες ημέρες. Κάτι αναμασημένα νομοσχέδια, κάτι να κανονίσουμε κάποιες προεκλογικές υποχρεώσεις και όλα αυτά. Τίποτα καινούριο!

Είχαμε απαίτηση από εσάς για κάτι το καινούριο. Εμείς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Ο ελληνικός λαός σας έδωσε καθαρή εντολή να προχωρήσετε.

Δυστυχώς, όμως, η κυβερνητική πρακτική και οι λειτουργοί ακολουθούν την πεπατημένη. Μα, τίποτα το διαφορετικό; Κεντρικό μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της εύνοιας από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, με πρώτη αυτή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συντεχνιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό Σώμα, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί αύριο με αυτά που κάνετε, το μόνο για το οποίο νοιάζεστε είναι να ικανοποιήσετε επιμέρους αιτήματα.

Χθες το βράδυ πια ήταν ο «κολοφώνας της δόξης» της Βουλής! Δέκα έξι τροπολογίες είχαμε! Πού ήσουν, κυρία Πρόεδρε, που έλεγες ότι θα γινόσουν άλλη;

Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο στο εκλογικό της Σώμα η Κυβέρνηση, το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι να ικανοποιεί μόνο ρουσφετάκια. Και πιστεύω πως πολλοί από εσάς δεν θα αισθάνεστε καλά όταν σας τα λέμε, γιατί είμαστε σίγουροι ότι διαθέτατε ένα άλλο ύφος, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, της διοίκησης και του κράτους.

Στην πραγματικότητα, κεντρικός στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών με την «παρέα» είναι η παλινόρθωση όλων εκείνων των ξεπερασμένων και αποστεωμένων δομών στη Διοίκηση, στο κράτος και στην οικονομία, που επί πολλές δεκαετίες κρατούσαν τη χώρα στην παραγωγική και αναπτυξιακή υστέρηση.

Αυτά αποδεικνύουν όλες οι πρωτοβουλίες σας αυτόν τον καιρό για την παιδεία, για την υγεία, για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά, για τη Διοίκηση και για τον αθλητισμό τώρα.

Από μια Κυβέρνηση, λοιπόν, της Αριστεράς, η οποία μάλιστα κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, θα περίμενα πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα αποσκοπούσαν στη θεμελίωση μιας νέας εποχής στην πολιτική, μιας πολιτικής που θα ήταν πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη, αλλά και πιο φιλική στους πολίτες. Αυτό ήθελε ο κόσμος από εσάς.

Θα περίμενα τη θεσμοθέτηση κανόνων αξιολόγησης και απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα.

Επίσης, θα περίμενα την καθιέρωση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα ενδυνάμωναν περαιτέρω τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη λειτουργία του κράτους.

Με λύπη μου, όμως, διαπιστώνω - όπως διαπιστώνουμε όλοι στη Βουλή - ότι οι κυβερνητικές επιδιώξεις βρίσκονται στον αντίποδα αυτών των προσδοκιών, προσδοκίες οι οποίες διακατέχουν την πλειονότητα των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επί επτά χρόνια τώρα ζούμε μια βαθειά κρίση στην Ελλάδα. Όλα αυτά συνδέονται με την κακή διοίκηση στα οικονομικά της χώρας. Και βλέπουμε ότι δεν μπορέσαμε σαν σύστημα πολιτικό -και φαίνεται ότι δεν μπορούμε ούτε τώρα - να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις τις εποχής μας και του κόσμου. 

Δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, μένοντας καθηλωμένοι στις αυταρέσκειες και στις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με τη μεγάλη πρόκληση της προσαρμογής μας στο νέο οικονομικό περιβάλλον και της εναρμόνισης της χώρας με τους κοινοτικούς θεσμούς, με τον εκσυγχρονισμό που έχει ζωτική ανάγκη η χώρα, η Διοίκηση, η οικονομία και ο αθλητισμός.

Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο: Μπορεί να πάει μπροστά η Ελλάδα. Εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι μαζί σας. Θέλουμε να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση. Θα σας κάνουμε καλόπιστη κριτική. Θέλουμε να πετύχετε, διότι εάν δεν πετύχετε εσείς, θα αποτύχει η χώρα. Είμαστε μαζί σας, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε όλα τα τερτίπια σας.

Η στάση των Αρχών απέναντι σε όσους βιαιοπραγούν στα γήπεδα πρέπει να είναι άτεγκτη. Τα περισσότερα επικριτικά σχόλια τα συγκεντρώνουν οι διοικήσεις των ομάδων, αλλά και οι αθλητικές εφημερίδες.

Κύριε Υπουργέ,

Έχετε τη στήριξή μας σε κάθε μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της βίας και εξυγίανσης του ελληνικού αθλητισμού. Δεν μπορεί, όμως, η αντιμετώπιση της βίας να αποτελεί πρόσχημα για τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του εκάστοτε Υπουργού. Σήμερα είστε εσείς, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Δημοκράτες πολίτες είμαστε και ξέρουμε τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.

Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η επιβολή της νομιμότητας στον αθλητισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι απαραίτητη και η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων, που θα επιτρέπουν τη δίκαιη και αναλογική μεταχείριση όλων αυτών.

Ξέρω ότι κάνετε προσπάθεια. Δεν είμαι κακόπιστος απέναντί σας και θέλω να πετύχετε. Έχει θετικά το νομοσχέδιο αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Εμείς θα στηρίξουμε ό,τι είναι θετικό και σας λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει την αναβάθμιση του ρόλου και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των συλλογικών οργάνων που είναι αρμόδια για την εποπτεία του επαγγελματικού αθλητισμού, την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων βίας και την επιβολή πειθαρχικών ποινών όταν είναι αναγκαίο.

Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσετε εσείς οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ότι εκσυγχρονισμός και εξυγίανση δεν μπορούν να γίνουν με μεταρρυθμίσεις κρατικίστικης λογικής. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής επιλογής, αλλά και θέμα προστασίας της δημοκρατίας μας και επιβίωσης όλων μας. Θα εξορθολογήσετε το ποδόσφαιρο και θα αποκαταστήσετε την τάξη, ικανοποιώντας την όρεξή σας για κρατισμό και υπερεξουσίες.

Και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα δεν γίνεται, όμως, να είμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Έτσι εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός αυτής της Κυβέρνησης γιατί δεν θέλουμε να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενεργειών, νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών που αποπνέουν αέρα μούχλας, ξεπερασμένου κρατισμού και παρελθόντος, θα είμαστε σε ό,τι καινοτόμο φέρετε μαζί. Σε ό,τι, όμως, έχει λαϊκισμό και ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών, ρουσφετιών κλπ., θα είμαστε απέναντί σας.

Τελειώνοντας, θέλω να πω το εξής: Σε κάθε βήμα προς τα εμπρός που εσείς προχωράτε, θα μας βρίσκετε μαζί. Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να αποβάλετε μερικές ιδεοληψίες, ούτως ώστε γρήγορα να μπείτε στο χρόνο και στο χώρο το ρεαλισμού, στην εποχή της πραγματικότητας για να μπορέσει και η Ελλάδα να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της.

Σας ευχαριστώ πολύ!