Ελλάδα - Θέματα Υγείας


Σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας


Την Δευτέρα 4/5/2015 στο Υπουργείο Υγείας έγινε συνάντηση εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού με εκπροσώπους της ΕΝΩΣΗΣ και της ΕΛΕΓΕΙΑ. Την ΕΝΩΣΗ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Ανάργυρος Μαριόλης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, την δε ΕΛΕΓΕΙΑ ο Πρόεδρος κ. Μποδοσάκης Μερκούρης και ο Γεν. Γραμματέας κ. Αντώνης Μπατίκας.

Μετά από συζήτηση για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών, όπου ο Υπουργός δήλωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να καταβληθούν τον Ιούνιο, η συζήτηση προχώρησε σύμφωνα με την παρακάτω agenda.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μονιμοποιήσεις

Πιστοποιητικά (άδειες οπλοκατοχής κυνηγίου κλπ.)

Παραπεμπτικά (φυσικοθεραπείες )

Συνταγογραφία (αναπνευστικού, νευρολογικού, ουρολογικού )

Όρια Συνταγογράφησης

Αλλότριο έργο και αντιποίηση ειδικότητος

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Άμεση ανάγκη καθορισμού μεταβατικού διαστήματος όσον αφορά τις προμήθειες και την υπαγωγή των ΚΥ στις ΥΠΕ

Απαγορεύσεις μετακινήσεων προς νοσοκομεία

Δραματικές ανάγκες στελέχωσης  - πρόβλεψη στελέχωσης Π.Ι. με νοσηλευτικό προσωπικό

Μετατροπή σε μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Καθιέρωση logbook

Συντονισμός (ΚΕΣΥ, Υπουργική απόφαση)

Αναμόρφωση προγράμματος εκπαίδευσης

Επιτροπή ΠΦΥ του ΚΕΣΥ

Ο Υπουργός, αφού δήλωσε ότι το θέμα των μονιμοποιήσεων θα λυθεί με τροπολογία στον νόμο που θα κατατεθεί, έδειξε κατανόηση και στα υπόλοιπα επαγγελματικά θέματα. Οι φορείς μας θα παρακολουθήσουν από κοντά την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και θα παρέμβουν προκειμένου να επιλυθούν επιτέλους τα χρονίζοντα αυτά θέματα.

Ανεγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει με τους προϋπολογισμούς των Κέντρων Υγείας (εφημερίες) και δήλωσε ότι αν δεν γίνει άμεσα τροποποίηση των προυπολογισμών τους δεν θα επιτευχθεί οριστική επίλυση του προβλήματος. Ανεγνώρισε επίσης το πρόβλημα της μετάβασης από τα νοσοκομεία στις ΥΠΕ και δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις του Υπουργείου. Αναφορικά με την παραμονή μας ή όχι στις ΥΠΕ, φαίνεται ότι το ΥΥΠ δεν έχει καταλήξει. Μας εδήλωσε ότι επίκεινται προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναγνωρίσθηκαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του Συντονισμού και αναλάβαμε να επανυποβάλουμε το ανασκευασμένο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης στο ΚΕΣΥ, το οποίο αφού υπογραφεί από το ΥΥΠ, θα αποτελέσει την βάση των εξελίξεων στον Συντονισμό, αλλά και γενικά των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση των ειδικευομένων μας.