Θανάσης Δαβάκης - Aγροτικά Θέματα


Δαβάκης : Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις και τον εμβολιασμό για τον καταρροϊκό πυρετό ;

8/4/2015

Σε μια «ύποπτη» περίοδο για την επανεμφάνιση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επαναφέρουν το ζήτημα της αντιμετώπισής του από τους αρμόδιους, με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ζητήματα όπως η καταβολή των αποζημιώσεων του 2014 στους παραγωγούς που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο, καθώς επίσης και το θέμα του εμβολίου για την αντιμετώπιση της νόσου, είναι τα βασικά ερωτήματα αυτής της κοινοβουλευτικής παρέμβασης.

Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτησή του αναφέρει:

Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους συνιστά ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για τον κτηνοτροφικό κόσμο. Ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου έχει χαθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έκδηλη για το τι μέλλει γενέσθαι τη φετινή χρονιά. Ο Νομός Λακωνίας ήταν δυστυχώς μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές της Χώρας.

Οι φόβοι που εκφράζουν οι Λάκωνες κτηνοτρόφοι συνίστανται στο ότι εάν φέτος εμφανιστεί ξανά η ασθένεια -πράγμα σχεδόν σίγουρο για αυτούς- δεν θα έχουν τα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο για να την καταπολεμήσουν, χωρίς να χάσουν ζώα. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι σύντομα ευνοϊκές για την εξάπλωση του φορέα της νόσου, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Επιπροσθέτως, η εμπειρία που αποκομίστηκε και η ενημέρωση που υπήρξε το προηγούμενο έτος, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την έγκαιρη αντιμετώπιση  του προβλήματος. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 4 Μαρτίου 2015, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των ζώων για τον καταρροϊκό πυρετό θα κριθεί από τα αποτελέσματα ορολογικής έρευνας, όπως άλλωστε και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Π. Κουκουλόπουλος, με είχε διαβεβαιώσει στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτησή μου που συζητήθηκε στις 25/09/2014. Μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ζώων λόγω ενδεχομένων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναμένουν από την αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεών της σχετικά με την χρήση ή όχι εμβολίου για την εν λόγω ασθένεια.

Παράλληλα ζητούν ενημέρωση για την έγκαιρη προμήθεια και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων (παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε θα έχετε στη διάθεσή σας τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τη λήψη της απόφασης για τη χρήση του εμβολίου; Εάν τελικά αποφασιστεί η χρήση του, πότε υπολογίζετε ότι θα είναι εφικτός ο εμβολιασμός του ζωικού κεφαλαίου;

Το κόστος του εμβολιασμού θα βαρύνει τον κτηνοτρόφο ή θα καλυφθεί από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους; 

Ποια τα μέτρα που έχετε πάρει ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προμηθευτούν έγκαιρα τα κατάλληλα σκευάσματα για την προληπτική προστασία από το φορέα της νόσου;

Τι αποζημιώσεις έχουν δοθεί έως σήμερα σε κτηνοτρόφους για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και ποιες οι εκκρεμείς περιπτώσεις για το 2014;

Υπάρχει σχεδιασμός για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η οποία σηκώνει το βάρος κάθε φορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ