Θανάσης Δαβάκης - Λακωνία


Να δοθούν οι παραλίες στους Δήμους ζητά ο Θανάσης Δαβάκης

7/4/2015

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παραχωρούνται οι παραλίες στους Δήμους, ζητά με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Η παρέμβαση του κ. Δαβάκη προήλθε μετά την πρόσφατη απόφαση τού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία έκρινε παράνομη την ΚΥΑ με την οποία παραχωρούνται κάθε χρόνο οι παραλίες στους Δήμους της χώρας, για την τουριστική περίοδο.

Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης αναφέρει τα ακόλουθα:

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Πέρα από την απώλεια εσόδων για την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπηρεσιών και υποδομών προς τους επισκέπτες μας αλλά και τους πολίτες.

Αν οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών, είναι σαφές ότι δεν θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό τους, ενώ δεν θα υπάρξουν υποδομές και υπηρεσίες, όπως η παροχή ύδρευσης, οι ναυαγοσώστες κ.α.

Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική περίοδος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εικόνα των παραλιών και του τουρισμού μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ