Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας & Σπάρτης


Λαμπρός ο εορτασμός των Λακώνων Αγίων

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων, στον Ενοριακό μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ι.Ν.  Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι έξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023 με την τέλεση του πανηγυρικού Δισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη κ. Ευσταθίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών από την μητροπολιτική περιφέρεια. Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο μας, μιλώντας με θερμά λόγια για την πνευματικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην ακριτική Θράκη.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, χοροστάτησε στον Όρθρο και ευλόγησε τους άρτους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ενώ  στην πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος.
Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος μίλησε για τους Λάκωνες Αγίους, που αποτελούν στήριγμα για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι οφείλουμε να εμβαθύνουμε στους θαυμαστούς βίους και τις διδαχές τους. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ξάνθης, με τον οποίο συνδέεται με ισχυρό πνευματικό δεσμό, επειδή αποδέχτηκε την πρόσκλησή του και ταξίδευσε από την άλλη άκρη της Ελλάδας για να συνεορτάσει και να πολλαπλασιάσει τη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και όλων των Λακώνων, που τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο.  Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να βρίσκεται πάντα υπό την Σκέπη των Λακώνων Αγίων.

====