Επίκαιρες Ερωτήσεις Γρηγοράκου στη Βουλή


9/3/2015

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση της αδιέξοδης κατάστασης της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Ξάνθης ».

Από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ξάνθης προκύπτει ότι η Καρδιολογική Κλινική του Γ. Ν. Ξάνθης βρίσκεται στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας της. Είναι αλήθεια, ότι το πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία της εν λόγω κλινικής είναι παλαιό και γνωστό και, έχοντας γνώση των ελλείψεων, προχωρήσαμε στην προκήρυξη δύο θέσεων επικουρικών ιατρών, οι οποίες δυστυχώς κρίθηκαν άγονες αφού δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε διαδικασία, κατ’ εξαίρεση, διορισμού μονίμων ιατρών.

Ωστόσο με λύπη μου διαπίστωσα, ότι παρά τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε στο Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αναπληρωτή Υπουργού, για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος και παρά την προσωπική μου επίσκεψη στο Γ. Ν. Ξάνθης στις 17 Οκτωβρίου 2014, το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα σε οξυμένη μορφή.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Με ποια κριτήρια, λοιπόν, και έχοντας γνώση των παραπάνω, προχωρήσατε στην έγκριση άδειας άνευ αποδοχών της μοναδικής μόνιμου ιατρού της εν λόγω κλινικής, την στιγμή μάλιστα που υπηρετεί ακόμη ένας μόνο επικουρικός ιατρός;

Επισημαίνω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν είχα προχωρήσει στην έγκριση αδειών άνευ αποδοχών ακριβώς επειδή μια τέτοια πρακτική, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων της επικράτειας.  

Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διορισμού των μόνιμων ιατρών για την Καρδιολογική Κλινική η οποία εισήχθη στο αρμόδιο ΚΕΣΥΠΕ, κατ΄εξαίρεση, μετά την κατεπείγουσα εικόνα που σχημάτισα ο ίδιος για την κατάσταση που επικρατούσε στην Καρδιολογική Κλινική του Γ. Ν. Ξάνθης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Λεωνίδας Γρηγοράκος

======================================

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη  

ΘΕΜΑ: ««Παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Οικονομικών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

Ανάμεσα στο πλήθος δηλώσεων και συνεντεύξεων που κάνει ο Υπουργός Οικονομικών στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, δήλωσε επακριβώς στο γερμανικό περιοδικό Stern στις 12 Φεβρουαρίου του 2015:

«Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος έβγαλε στο εξωτερικό 1.5 δισ. ευρώ το 2014, αλλά εδώ και 20 χρόνια δήλωνε ετήσιο εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ.»

και  

«Η Λίστα Λαγκάρντ αφορά μόνο μία τράπεζα. Έχουμε μία λίστα με όλες τις τράπεζες και όλες τις μεταφορές κεφαλαίου. Οι άνθρωποι που εργάζονται όμως στο υπουργείο μου, μου λένε ότι τους απέτρεπαν μέχρι σήμερα από κάθε ενασχόληση με αυτές τις περιπτώσεις.»

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή σχεδιάζει να προβεί το υπουργείο Οικονομικών για να ελεγχθούν οι περιπτώσεις που αναφέρει ο Υπουργός και ποιο συγκεκριμένα το πρόσωπο που αναφέρει.

Με ποιο μέσο, από ποιο πρόσωπο, σε ποιο πρόσωπο και πότε προήλθαν στην κατοχή η λίστα με όλες τις τράπεζες και όλες τις μεταφορές κεφαλαίου;

Έχει παραδώσει την εν λόγω λίστα στην Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και στις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Λεωνίδας Γρηγοράκος  

=======================================

Από τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

11/3/2015

Η κυβέρνηση δια του στόματος των υπουργών επιλέγει να οικειοποιείται επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Την σειρά πήρε ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής που ανακοίνωσε 2 ρυθμίσεις. Η πρώτη είναι η παράταση της θητείας των ειδικευόμενων ιατρών και η δεύτερη είναι η καταβολή των εφημεριών για τα έτη 2012, 2013 και 2014. Ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ξεκάθαρα ότι μετά από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την καταβολή των εφημεριών των ιατρών σε συνεργασία με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταβληθεί στα νοσοκομεία οι επιπρόσθετες εφημερίες για τα έτη 2012 και 2013. Όσο για την παράταση της θητείας των ειδικευόμενων ιατρών  θέλουμε να θυμίσουμε στον κ. υπουργό ότι αυτό συμβαίνει τα τελευταία 5 χρόνια. Ας σταματήσουν να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι ας επικεντρωθούν στα φλέγοντα προβλήματα του χώρου της υγείας.