8 ΜΑΡΤΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


 

Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, λόγω του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έστειλε το παρακάτω μήνυμα :


Το γυναικείο κίνημα που ξεκίνησε δειλά – δειλά το 1820 από τις ΗΠΑ με μικρές απεργίες, κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου 1857. Οι εργάτριες των βιοτεχνιών της Νέας Υόρκης απέργησαν αιτούμενες καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το γυναικείο κίνημα, που επέκτεινε τα δίκαια αιτήματά του και σε άλλους τομείς όπως το δικαίωμα ψήφου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σεβασμός των δικαιωμάτων τους, ίσα δικαιώματα. Φυσικά και η Ελληνίδα δεν μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Με πρωτοπόρο την Ελένη Σκούρα, που ήταν η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής, αλλά και τόσες άλλες ηγέτιδες.

Φανταστείτε έναν κόσμο που η γυναικεία παρουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης θα ήταν ανύπαρκτη, πόσο διαφορετικές θα ήταν οι εξελίξεις. Μπορείτε να φανταστείτε μια εποχή όπου η Μελίνα Μερκούρη δεν θα είχε δικαίωμα να εκλεγεί και να προάγει τον πολιτισμό μας, μια εποχή που η Πηνελόπη Δέλτα δεν θα μπορούσε να γράψει αυτά τα αριστουργήματα, έναν κόσμο χωρίς την Ειρήνη Παππά, την Άννα Συνοδινού, την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και τόσες άλλες; Ο κόσμος αυτός θα ήταν πολύ πιο φτωχός.

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντα σύγχρονος και επίκαιρος. Ωστόσο, σε πάρα πολλές χώρες καταπατούνται τα δικαιώματα των γυναικών με κορυφαίο το trafficking, δηλαδή την εμπορία γυναικών (και παιδιών), που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από νεαρή ηλικία μάλιστα.

Τιμώντας τη γυναίκα και τον πολλαπλό της ρόλο στη σημερινή κοινωνία, οφείλουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε το γυναικείο πρότυπο σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ας αφυπνιστούμε όλοι μας για να της προσδώσουμε την αξία που της αρμόζει. Γυναίκα – Μάνα – Σύντροφος – Νοικοκυρά – Επαγγελματίας. Οι ρόλοι αυτοί αποδεικνύουν τον πολυπράγμων χαρακτήρα της γυναίκας. Ρόλοι δύσκολοι, ταυτόχρονοι και απαιτητικοί. Καταφέρνει όμως να τους φέρνει όλους εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

--------------------------------------------------------------

Δήλωση Θανάση Δαβάκη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

            Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, λόγω του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

            « Η 8η Μαρτίου, είναι η Ημέρα που έχει αφιερωθεί στις Γυναίκες, οι οποίες σήμερα στη χώρα μας, περισσότερο από ποτέ, βιώνουν μια ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα.

            Γεγονός που εύκολα διαπιστώνει κανείς, εάν δει τα υψηλά ποσοστά που σημειώνει η ανεργία των γυναικών. Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία παραμένει απλός θεατής, χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των γυναικών.

Οι γυναίκες αποτελούν ζωτικό κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πατρίδας μας, και γι αυτό η Πολιτεία οφείλει να στρέψει την προσοχή της σ’ αυτές.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, να δοθούν ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία και την εργασία, να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, που προστατεύουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα αλλά, κυρίως, πρέπει να παρθούν μέτρα για όσες γυναίκες δεν απολαμβάνουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Η πολύτεκνη μητέρα, η αγρότισσα, η εργάτρια, η γυναίκα του μόχθου πρέπει να στηριχτεί γιατί είναι αυτή που παλεύει καθημερινά σε σκληρές συνθήκες, για την επιβίωσή της αλλά και την επιβίωση της οικογένειάς της.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλες της Λάκαινες, χρόνια πολλά για την σημερινή «συμβολική» Εορτή της Γυναίκας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την προσδοκία κάθε μέρα, οι γυναίκες, και ιδιαίτερα αυτές οι οποίες το έχουν περισσότερο ανάγκη, να αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και της μέριμνας της Πολιτείας.»

 

 

--------------------------------------------------------

 

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά συνειδητοποίησης των προβλημάτων και δυσκολιών της σύγχρονης γυναίκας.

Η αυτονόητη επιθυμία για Ίσα Δικαιώματα και Ίσες Ευκαιρίες είναι ακόμα και σήμερα ζητούμενο.

Η γυναίκα βιώνει την ανεργία σε διπλάσια ποσοστά από τον άνδρα. Ειδικά η νέα γυναίκα.

Η εργαζόμενη βιώνει την ανισότητα στην αμοιβή για ισάξια εργασία.

Η γυναίκα πέφτει θύμα σωματικής ή λεκτικής βίας.

Η γυναίκα υποεκπροσωπείται σε όλες τις αιρετές βαθμίδες.

Η γυναίκα προσπαθεί να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους της, χωρίς τις αναγκαίες  κοινωνικές δομές, που οφείλει να προσφέρει ένα συγκροτημένο κοινωνικό κράτος Πρόνοιας.

Στη χώρα μας η γυναίκα είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας ως μάνας, ως συζύγου, ως κόρης, ως εργαζόμενης.  Παλεύει για να στηρίξει τους γύρω της.

Βήματα έχουν γίνει πολλά σε θετική κατεύθυνση. O δρόμος όμως είναι μακρύς και δύσκολος. Στη παρούσα συγκυρία είναι ακόμα δυσκολότερος για την γυναίκα.

Η Λάκαινα γυναίκα ήταν διαχρονικά δυνατή και άντεχε στα δύσκολα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις με Συναδέλφωση, Αλληλεγγύη και Εμπιστοσύνη.

 

Φεβρωνία Πατριανάκου

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας

Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών Ν.Δ.