Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Η ''Κάρμεν'' στη Σπάρτη! - Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, Αίθουσα ''Ευάγγελος Φιλιππόπουλος'' Ώρα: 8.00 μ. μ.

Η παράσταση ''Κάρμεν'' του Μπιζέ με την "Όπερα της Βαλίτσας" από την Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Ελλάδα και τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου φθάνει και στην πόλη της Σπάρτης.

Είσοδος ελεύθερη!- Λάβετε τα δελτία σας (2 κατά άτομο)  στην είσοδο της αίθουσας, μία ώρα (7. 00 μ. μ.) πριν ανοίξουν οι πόρτες.

«Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με το έργο «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ

Μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, παρουσιάζεται, με τους εξαιρετικούς μονωδούς της ΕΛΣ, σε συντετμημένη μορφή με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά … μέσα σε μια βαλίτσα. Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι της σκηνοθέτριας της όπερας Αγγέλας - Κλεοπράτρας Σαρόγλου, η οποία μεταφέρει την υπόθεση του παράφορου έρωτα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν, στην Ισπανία του σήμερα, και μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, διηγείται την τραγική ιστορία που οδηγεί στο θάνατο της Κάρμεν. Πρόκειται για μια εμβληματική όπερα, όπου οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, του φωτισμούς ο Σπύρος Τζώρας, ενώ το έργο θα παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέπτεται την Καλαμάτα και τη Σπάρτη

Τον Νοέμβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την έναρξη ενός πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, με την ονομασία «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχοντας ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τη φιλοσοφία του. Το ΚΠΙΣΝ, που κατασκευάζεται στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2016, αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170.000 τμ., προάγοντας με ολοκληρωμένο τρόπο την Τέχνη, την Παιδεία και την Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει μια διαδρομή ενός έτους εντός Αττικής, το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται και μεταφέρει το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ σε επιπλέον 23 πόλεις ανά την Ελλάδα. 

Επόμενοι σταθμοί του προγράμματος είναι η Καλαμάτα και η Σπάρτη, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τρεις βασικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι των παραπάνω πόλεων θα παρακολουθήσουν την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, ενώ παράλληλα, και στις δύο πόλεις, θα πραγματοποιηθεί από την ΕΛΣ διήμερο σεμινάριο λυρικής τέχνης και οντισιόν για νέους και νέες από 16 έως 32 χρόνων, με σκοπό την ανάδειξη νέων λυρικών ταλέντων. Τέλος, το ίδιο διάστημα, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες», όπου διοργανώνεται από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πως η κατανόηση ενός πολιτιστικού γεγονότος εξαρτάται από τον πλούτο των εμπειριών μέσα από τις οποίες θα το προσεγγίσεις.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ανά πόλη έχει ως εξής:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Όπερα της Βαλίτσας – «Κάρμεν»: 7 Μαρτίου, 20:00  – Μέγαρο Χορού  (οδός Αρτέμιδος, Καλαμάτα)

Σεμινάριο Λυρικής Τέχνης: 6 & 7 Μαρτίου 10:00 – 14:00 – Λαϊκή Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33, Καλαμάτα)

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στο Γραφείο Υποψηφιότητας "KALAMATA:21", Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Υποψήφια Πόλη: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33, Καλαμάτα | τηλ. 27211 81034)

ΣΠΑΡΤΗ

Όπερα της Βαλίτσας – «Κάρμεν»: 10 Μαρτίου, 20:00  – Πνευματικό Κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» (Λυκούργου 135, Σπάρτη)

Σεμινάριο Λυρικής Τέχνης: 9 & 10 Μαρτίου 10:00 – 14:00 – Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82, Σπάρτη)

Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης (Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης) (Κων/νου Παλαιολόγου 123 και Θερμοπυλών, Σπάρτη | τηλ. 27310 81822, 27310 81557)

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων της ΕΛΣ είναι 20:00, ενώ προς διευκόλυνση του κοινού, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης θα δοθούν δελτία προτεραιότητας.

Σημειώνεται πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Προγράμματος είναι ελεύθερη.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).