Θανάσης Δαβάκης - Αγροτικά Θέματα


«Δανεισμός» του Δημοσίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δαβάκης προς Κυβέρνηση: Παίζετε με τη φωτιά...


3/3/2015

Σε μια οριακή κατάσταση από άποψη ρευστότητας και προκειμένου να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός και την αδυναμία πληρωμής ομολόγων που λήγουν μέσα στο Μάρτιο, η κυβέρνηση καταφεύγει στην "εύκολη λύση" της "μεταφοράς" κονδυλίων από Οργανισμούς του Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

Η ΚΥΑ (ΦΕΚ 293/27-2-2015) με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλεί έντονη ανησυχία στους Έλληνες αγρότες, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιεί  μεγάλο εύρος πληρωμών, όπως την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης αλλά και πληρωμές που αφορούν προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.

Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα ήταν προγραμματισμένες πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα του 2012, ενώ με μεγάλη αγωνία οι αγρότες ανέμεναν την εξόφληση της Εξισωτικής του 2014, καθώς και την πληρωμή της Εξισωτικής του 2013 για όσους δικαιούχους είχαν προβλήματα και δεν πληρώθηκαν. Οι Λάκωνες αγρότες περίμεναν αυτές οι πληρωμές να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όμως από ότι φαίνεται θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση.

Επιπρόσθετα αν εφαρμοστεί αυτή η «τακτική» και για τον ΕΛΓΑ, τότε αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, και ιδιαίτερα για την Λακωνία αφού οι δικαιούχοι περιμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους τόσο για τον πρόσφατο παγετό, όσο και για τις αποζημιώσεις που αφορούν παρελθόντα έτη και συγκεκριμένα τα ΠΣΕΑ 2011.

Είναι προφανές ότι η «τακτική» αυτή να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια μέσω της έκδοσης repos για την εξασφάλιση ρευστότητας και τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι σαν να «παίζεις με τη φωτιά».

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα:

1. Ποια είναι η σκοπιμότητα της έκδοσης της ανωτέρω ΚΥΑ; Θα υιοθετηθεί παρόμοια στρατηγική και για άλλους Οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Εξισωτική του 2014 και του 2013, καθώς και για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης παρελθόντων ετών;

3. Θα προχωρήσουν απρόσκοπτα οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις;