2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης


ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥ 2ου ΓΕ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΟΝ 7o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2015 - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Με ιδιαίτερα αξιέπαινη επίδοση εκπροσώπησε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας το 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης, στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2015, που διεξήχθη στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015. 

Η τριμελής ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από τους μαθητές Δημήτριο Δημητρόπουλο, Δανάη Μοσχοβάκου και Νίκο Χιώτη, κατέλαβε την 6η θέση στη Χημεία, την 8η στη Φυσική και τη 12η θέση στη συνολική κατάταξη (με 231 μονάδες), μεταξύ 49 Γενικών Λυκείων της Νότιας Ελλάδας. Την πρώτη θέση για τη Νότια Ελλάδα, κατέκτησε η ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αναβρύτων, ενώ αξίζει να τονιστεί το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των διαγωνιζομένων, κάτι που κάνει την αξία της επίδοσης των μαθητών μας ακόμα σημαντικότερη.

Την προετοιμασία της ομάδας του 2ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης, είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί:

Γεωργία Ανδριοπούλου-Χημικός, Αριστομένης Καναβάρος-Φυσικός και Ιωάννης Κυριακίδης-Χημικός.

Από τα σχολεία της Βόρειας  Ελλάδας, στο διαγωνισμό που  διεξήχθη την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη (Ε.Κ.Φ.Ε. Κέντρου Θεσσαλονίκης), την πρώτη θέση κατέλαβε η μαθητική ομάδα του 3ου ΓΕ.Λ. Σερρών. Έτσι,  στη 13η  Ευρωπαϊκή  Ολυμπιάδα  Φυσικών Επιστημών – EUSO 2015 που θα διεξαχθεί στο Klagenfurt της Αυστρίας, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τις ομάδες του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕ.Λ. Αναβρύτων,  και του 3ου ΓΕ.Λ. Σερρών.

Στους δύο διαγωνισμούς - Βόρειας και Νότιας Ελλάδας - συμμετείχαν συνολικά τριμελείς ομάδες μαθητών από 78 σχολεία της χώρας που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. το Δεκέμβριο του 2015, στους οποίους έλαβαν μέρος 398 σχολεία με 469 ομάδες και 1407 μαθητές!

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. (http://panekfe.gr/), διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Β΄ Λυκείου. Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός που οι μαθητές εξετάζονται εργαστηριακά, σε πειραματικές πρακτικές στο εργαστήριο, διεπιστημονικά, στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία και ομαδοσυνεργατικά, σε τριμελείς ομάδες. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα Ε.Κ.Φ.Ε. της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Θέματα, αποτελέσματα και άλλες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.,  http://panekfe.gr/.

Την  Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι Λάκωνες μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και τους καθηγητές τους κα Γ. Ανδριοπούλου και κ. Αρ. Καναβάρο, τιμήθηκαν σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε εισήγηση και παρουσίαση για τα στοιχειώδη σωματίδια από τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του  Ε.Μ.Π. κ. Νίκο Τράκα, παρουσίαση του συντονιστή της 13ης EUSO στην Ελλάδα κου Κωνσταντίνου Παπαμιχάλη, απονομή βραβείων και επαίνων στους μαθητές και επίσκεψη των τελευταίων στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα  Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενίδειου Ιδρύματος.

Σε όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ολόψυχες ευχές για περαιτέρω διακρίσεις στον επιστημονικό στίβο!

Ελένη Γ. Παλούμπα, MSc Χημικός

Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας