Έθιμα Αποκριάς


ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ


Αναβίωση του εθίμου των κουδουνιών στο Ξηροκάμπι

Συμμετέχουν

• Ομάδα κρουστών του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων   

• Μουσικό σχήμα του τμήματος ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί

• Φιλαρμονική Κροκεών

Θα λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση τοπικών προϊόντων

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 - Στο προαύλιο της Αγίας Τριάδας στο Ξηροκάμπι ώρα 17.00

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 (πρώτες απόκριες) πιστοί στο αντάμωμά τους οι Κουδουναραίοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν για τρίτη συνεχή χρονιά την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου των κουδουνιών. Το ανθρώπινο κοπάδι, αρχικά, θα μαζευτεί στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Ξηροκάμπι. Στη συνέχεια θα γυρίσει μέσα στο χωριό. Στο τέλος θα καταλήξει στην πλατεία, όπου θα χορέψει  παραδοσιακά τραγούδια υπό τους ήχους μιας ομάδας μαθητών του τμήματος ελληνικής μουσικής  του Ωδείου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή τους Κυριάκο Κουβέντα στο βιολί. Η μουσική του τμήματος κρουστών του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων και της Φιλαρμονικής των Κροκεών και ο ήχος από τα κουδούνια  των κουδουναραίων θα δώσουν παλμό ρυθμό και ένταση στο κοπάδι.

Το βίωμα για λίγες ώρες κατακλύζει την ορθολογιστική σκέψη και ανακουφίζει και εκτονώνει την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Με απλό τρόπο, όπως οι πρόγονοί μας, χρησιμοποιώντας τον ασφαλή δρόμο της παράδοσης, θα ξαποστάσουμε για λίγο από τα μεγάλα προβλήματα και θα πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε τον όμορφο δρόμο της ζωής. Απλή δοκιμασμένη συνταγή χαράς, αλλά και πρωτότυπη συνάμα. Άλλωστε, πρωτότυπος μπορεί να είσαι μόνο στη βάση της παράδοσης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο ανθρώπινο κοπάδι, φτάνει να είναι ντυμένος βουκολικά και να έχει πάνω του κρεμασμένα τροκάνια.

Το κοπάδι θα αρχίσει να μαζεύεται  έξω από την εκκλησία από τις 5 το απόγευμα για να αρχίσει τη γύρα του.

Στο τέλος θα γίνει κλήρωση και ο τυχερός κουδουναραίος θα κερδίσει το συλλεκτικό τροκάνι των κουδουναραίων για το 2015.

Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

Διοργάνωση: Παιδαγωγικός Φιλότεχνος Όμιλος Φάριδος

Συνδιοργανωτές: Ν. Π. Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης - Τοπική Κοινότητα Ξηροκαμπίου