Π.Ε Λακωνίας


Σύσκεψη φορέων στο Διοικητήριο για το πρόγραμμα Επισιτιστικής βοήθειας


Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου  σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Δήμων, της Εκκλησίας και κοινωνικών φορέων στο Διοικητήριο της ΠΕ Λακωνίας με θέμα την προετοιμασία των ενεργειών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστικής και βασικής υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Τη σύσκεψη συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα και συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Θεοφάνης Στεφανόπουλος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κος Βαλιώτης Ευαγγέλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ευρώτα κος Μπόλλας Θεόδωρος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Μάνης κος Τσιριγώτης Παναγιώτης, η κα Νερατζουλάκη Ζωή ως εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι του Σωματείου ΑΜΕΑ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Σπάρτης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εκπρόσωποι των φορέων ομόφωνα διαπίστωσαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος και συμφώνησαν στην δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης με επικεφαλή εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει την υποβολή προς έγκριση  πράξεων μόνο μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων. Σημειώνεται ότι οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελουμένων με γεωγραφική μονάδα αναφοράς την Περιφερειακή Ενότητα. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι συγκροτείται μια Κοινωνική Σύμπραξη ανά Περιφερειακή Ενότητα. Από τη διαδικασία διαβούλευσης για τη συγκρότηση της  Κοινωνικής Σύμπραξης θα  αναδειχθούν περίπου 70 Κοινωνικές Συμπράξεις στις διάφορες περιοχές παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την ουσιαστική  συμμετοχή τους στην διαβούλευση που είχε σαν αποτέλεσμα την καταρχήν συμφωνία για την δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης στη Λακωνία  με επικεφαλής εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα. Σε δήλωση της τόνισε ότι «Θέμα πρώτης προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτωχοποίησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνεργατικά και πολύπλευρα: Μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως αυτό, από ίδιους πόρους και μέσα από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Και βέβαια σχεδιασμένα, μέσα από μελέτη και συντονισμό και όχι αποκομμένα και αποσπασματικά κάτι  το οποίο θα οδηγούσε σε σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων».

Από  το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη