ΠΕ Λακωνίας - 29/7/2019


Από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας ανακοινώνεται ότι όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μήκους κάτω των 10μ, που δεν τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μηνιαία δήλωση παραγωγής, στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος  Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ).

Προκειμένου οι υπόχρεοι αλιείς να μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΣΠΑ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.alieia.minagric.gr, θα πρέπει προηγουμένως να προβούν σε λήψη κωδικών από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Λακωνίας, για την είσοδό τους στο σύστημα.
Η λήψη των κωδικών γίνεται με την προσέλευσή τους στην υπηρεσία και με την επίδειξη της επαγγελματικής άδειας του αλιευτικού σκάφους. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή της μηνιαίας δήλωσής παραγωγής θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 12η του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς.
Όσον αφορά στα σκάφη μήκους 10-12μ και εφόσον αυτά δεν τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, θα πρέπει υποχρεωτικά  να τηρούν έντυπα ημερολόγια αλιείας-δηλώσεις εκφόρτωσης για κάθε ημέρα αλιευτικού ταξιδιού. Αντίγραφο αυτών των έντυπων  ημερολογίων θα πρέπει να υποβάλλεται εντός 48 ωρών από την ημερομηνία εκφόρτωσης, είτε στην αρμόδια Λιμενική Αρχή είτε στο Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Λακωνίας ώστε να γίνει καταχώρηση των στοιχείων στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΣΠΑ. Εναλλακτικά οι αλιείς ιδιοκτήτες σκαφών 10-12μ μπορούν να επιλέξουν την ηλεκτρονική υποβολή.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4597/2019 (ΦΕΚ Α΄35), οι άδειες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών θα ανανεώνονται-θεωρούνται στο τέλος της διετίας ισχύος τους, μόνο εφόσον οι ιδιοκτήτες τους έχουν ανταποκριθεί στην ανωτέρω υποχρέωση υποβολής στοιχείων αλιευτικής δραστηριότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2731363319  της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας.

======