Δήμος Ευρώτα : ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


  Κατά την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, συζητήθηκε, -προ ημερησίας διάταξης- το σοβαρό ζήτημα των οικονομικών μεταναστών και των αθιγγάνων ROM, με αφορμή την καταγγελία του κ. Κωνσταντίνου Παναγιωτακόπουλου, δημότη Σκάλας, σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος από αθιγγάνους της περιοχής.

  Σύμφωνα με την καταγγελία, ο προαναφερθείς δέχθηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από ομάδα αθιγγάνων στις 4 Φεβρουαρίου 2011, ενώ βρισκόταν στο αγρόκτημά του, το οποίο γειτνιάζει με τον καταυλισμό των ROM.

  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή - καταγγελία, ο κ. Παναγιωτακόπουλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γ.Ν.Ν. Νοσοκομείο Σπάρτης, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του, τονίζοντας παράλληλα ότι, <<δέχεται απειλές φοβούμενος πλέον και για την ίδια του τη ζωή>>.   

  Ο δήμαρχος Ευρώτα υπογράμμισε τη βούληση και την απόφασή του, για επίλυση του θέματος, αναφορικά με την εγκατάσταση των αθιγγάνων και τις έως τώρα ενέργειες από πλευράς δήμου.

  Τόνισε, δε, ότι η καλύτερη λύση του προβλήματος, έγκειται στην εύρεση μόνιμης κατοικίας των τσιγγάνων – δημοτών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους παριστάμενους (δημοτικούς συμβούλους και πολίτες του Δήμου Ευρώτα) για τις πραγματοποιηθείσες σχετικές ενέργειες, όπως: χορήγηση στεγαστικών δανείων.

  Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππος Πήλιουρας, ο οποίος μίλησε για πρόληψη της παραβατικότητας.

  Κοινή θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι, απαιτείται εγρήγορση και λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία, η οποία είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια και υπεύθυνη για την επίλυση του ζητήματος.  

  Πρέπει να δοθεί ριζική λύση που να αφορά στην ασφάλεια των πολιτών, πριν θρηνήσουμε θύματα.

  Τέλος, επειδή η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, με συνέπεια οι πολίτες του Δήμου Ευρώτα να έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση, τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και των αθιγγάνων ROM θα συζητηθούν εκ νέου, σε ειδική συνεδρίαση.

 

  Με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευσταθίου, μετά από πρόταση δωρητή, θα δημιουργηθούν Παιδικός Σταθμός και Πνευματικό Κέντρο στη Σκάλα.

  Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης, στο πλαίσιο συνεργασίας του με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, παραχώρησε οικόπεδο στην περιοχή <<Αφανιά>>, με σκοπό την πραγμάτωση του εν λόγω σκοπού.

  Στην πρόταση – εισήγησή του προς το Δ.Σ., ο κ. Γρυπιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία του κκ. Ευσταθίου και την προσφορά του δωρητή, καλώντας το Δ.Σ. να ψηφίσει ομόφωνα την παραχώρηση του συγκεκριμένου οικοπέδου (αλλαγή χρήσης).

  Επίσης, ο Δήμαρχος Ευρώτα πρότεινε στο Δ.Σ. την ανακήρυξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη και του δωρητή, ως επίτιμων δημοτών Ευρώτα.

  Το Δ.Σ. μετά από πρόταση της Προέδρου κ. Δεντάκου ψήφισε ομόφωνα το θέμα.

 

  Ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα τη συμμετοχή του δήμου στη διεκδίκηση της ανακήρυξης του έτους 2012, ως έτος ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ.

  Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος.

  Παρατίθεται ακολούθως το πλήρες κείμενο της σχετικής εισήγησης.

  Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, όπου διαμέσω του εφορευτικού της συμβουλίου πρότεινε την ανακήρυξη του 2012, ως <<ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ>>.

  Αφορμή, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του στις Κροκεές Λακωνίας την Πρωτοχρονιά του 1912 και 21 χρόνια από την εκδημία του, στις 4 Αυγούστου, στην Πλούμιτσα του πρώην Δήμου Κροκεών.

  Ο Νικηφόρος Βρεττάκος τελείωσε το Δημοτικό στις Κροκεές και το Γυμνάσιο στο Γύθειο, συνεχίζοντας το μεγάλο περιπετειώδες και δημιουργικό ταξίδι του στην Αθήνα, στην αυτοεξορία του στην Ιταλία, στη διάρκεια της δικτατορίας και την επιστροφή στην πατρώα γη.

  Πάντα οι Κροκεές και η Πλούθμιτσα ήταν αγαπημένοι του τόποι έμπνευσης, διαλογισμού και δημιουργίας. Για το Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Ακαδημαϊκό, τον Ποιητή, τον Άνθρωπο, τον αντιστασιακό πατριώτη, η Πολιτεία και το ΥΠ.ΠΟ.Τ. υποχρεούνται να ανακηρύξουν το 2012, ως έτος <<Νικηφόρου Βρεττάκου>>.

  Αν και ο Δήμος Ευρώτα δεν προσκλήθηκε στο διάλογο ως συνδιοργανωτής σε αυτή την προσπάθεια, δηλώνουμε <<παρών>> σε αυτή τη διεκδίκηση.

  Θεωρούμε ότι, οι Κροκεές και η Πλούμιτσα του Δήμου Ευρώτα έχουν ρόλο και λόγο στις εκδηλώσεις.

  Συμμετέχουμε στην προσπάθεια διεκδίκησης από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για την ανακήρυξη του έτους 2012, ως <<ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ>>.

  Συμμετέχουμε ως ισότιμοι έτεροι στη διαμόρφωση προτάσεων κι εκδηλώσεων, που οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι Κροκεές και Πλούμιτσα του Δήμου Ευρώτα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ

Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΟΚΕΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ <<ΔΕΙΚΗΛΟΝ>>

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ

ΕΠΙΔΑΥΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΛΑΧΙΩΤΗ

 

 Επίσης , το Δ.Σ. Ευρώτα, μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Μένεγα ψήφισε τη διάθεση πιστώσεων για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του δήμου.

  Σύμφωνα με την πρόταση, επιχορηγούνται: το καρναβάλι Σκάλας με 5.500 €, το καρναβάλι Κροκεών με 7.000  € και ο βλάχικος γάμος Δαφνίου με 2.500 €.

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 8672 φορές  (Εως 23/2/2011, 10:30 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).