Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας & Σπάρτης


Η αρχαιοτέρα Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης

Τη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σπάρτη τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου η αρχαιοτέρα Θεία Λειτουργία, συγγραφείσα υπό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείται δύο φορές το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, με τη συμμετοχή του Αρχιερέως, δώδεκα ιερέων και των διακόνων της Μητροπόλεως.

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε για τη μεγαλοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να μελετήσουν την Καθολική Επιστολή του Αγίου, η οποία αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για όλους τους Χριστιανούς στην προσπάθεια που καταβάλουν για να διάγουν ενάρετο βίο.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η εν λόγω Επιστολή, που είναι η μοναδική που συνέγραψε ο Άγιος Ιάκωβος, δεν απευθύνεται  προς τους πιστούς μιας συγκεκριμένης τοπικής Εκκλησίας, αλλά προς όλους τους ανθρώπους, που πίστεψαν στον Χριστό και ήταν διεσπαρμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, και γι’ αυτό ονομάζεται Καθολική Επιστολή.

Η επιστολή του Αγίου Ιακώβου είναι ένα καταπληκτικό κείμενο, το οποίο προξενεί στην ψυχή αληθινή παρηγοριά, ανεκλάλητη χαρά και αποδιώχνει κάθε είδους απελπισία ρυθμίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Νωρίτερα ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης μίλησε επίκαιρα για τον βίο και την προσφορά του Αγίου Ιακώβου. Να σημειώσουμε, ότι με ιδιαίτερη ευλάβεια και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.

 

πηγή : Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας & Σπάρτης