ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΤΩΝ ‘ Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ’.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΤΩΝ ‘ Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ’

2/2/2011

 

1η Ανοιχτή διαβούλευση για τον Τουρισμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου , Ναύπλιο 29 Ιανουαρίου 2011

 

Μήνυμα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη για τον Καβομαλιά

‘Να προταθεί ο Καβομαλιάς ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στην UNESCO’

 

 

Το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Βουλευτικού του Ναυπλίου η 1η ανοιχτή διαβούλευση για τον τουρισμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μεταξύ των προσκεκλημένων βρισκόταν ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος.

O κ. Τατούλης στη δευτερολογία του είπε χαρακτηριστικά

…στις επόμενες 15 μέρες θα ανακοινωθεί τo Think Tank το οποίο θα είναι αυστηρά χρεωμένο σε μένα προσωπικά από ανθρώπους επαγγελματίες στο τουριστικό προϊόν, για να επεξεργαζόμαστε παράλληλα με την διαβούλευση και τις πολιτικές που πρέπει να εισηγηθούμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Και το τρίτο στοιχείο, ήδη η περιφέρεια Πελοποννήσου, η νέα περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Ετοιμάζουμε μία σημαντική συνάντηση πρωτόγνωρη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου τρεις σημαντικοί φορείς ανάπτυξης το Invest in Greece, ο ΕΟΤ και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών κουβαλώντας το δίκτυο των 55 πρεσβειών που είναι στη χώρα μας, θα επισκεφτούν την περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να έρθουν σε επαφή με όλους τους επιχειρηματικούς παράγοντες για να δημιουργήσουν αυτές τις απαραίτητες σταθερές της συνεργασίας, της επένδυσης και της αξιοποίησης. Και αμέσως μετά είναι η συναντησή μας στην Πελοπόννησο με την Κινεζική αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από τον υπουργό Πολιτισμού της Κίνας και την Κινέζικη πρεσβεία στη Αθήνα, οι οποίοι θα έρθουν για να περιηγηθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου κάνοντάς μας την πρόταση για αδελφοποίηση με μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Κίνας, όπου η αντζέντα της αδελφοποίησης θα προβλέπει κοινές πολιτικές στα αγροτικά προϊόντα, στον πολιτισμό και στον τουρισμό, καθότι αυτή η περιοχή θεωρείται ότι είναι το λίκνο του ανατολικού πολιτισμού, του Κινέζικου πολιτισμού στην Κίνα. Είναι μεγάλη και εξαιρετική η τιμητική διάκριση που γίνεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Νέα για το Δήμο Μονεμβασίας

 

Ο Σύνδεσμος μας προβάλλοντας ένα πεντάλεπτο βίντεο που παρουσίαζε το Ακ. Μαλέας, εξηγούσε γιατί αυτό το Πολυπολιτισμικό Τοπίο πρέπει να προστατευτεί. Στο βίντεο προβλήθηκε και η δήλωση του Ακολούθου Τουρισμού και Εμπορίου της Κίνας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Φάρο του Καβομαλιά το 2009 και στην οποία δήλωνε ότι η περιοχή είναι πλούσια σε πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα και όλο και περισσότεροι τουρίστες θα έρχονται για να κάνουν τις πεζοπορικές διαδρομές και να θαυμάζουν αυτό τον θησαυρό, θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το χωριό Βελανίδια και θα περπατούν μέχρι το θρυλικό Φάρο του Καβομαλιά…

Στην ομιλία μας εξηγήσαμε με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί στον Καβομαλιά η ήπια Τουριστική ανάπτυξη, ο Τουρισμός προορισμού και ο Αγροτουρισμός είναι το σημείο κλειδί για την επιτυχία. Εξηγήσαμε πως μια διεθνής συνθήκη, αυτή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο, μπορεί να είναι επωφελής για τον τόπο μας, τη Πελοπόννησο. Τον ενημερώσαμε για τον κρυμμένο θησαυρό της Περιφέρειάς μας, όπως το Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου αλλά και το απολιθωμένο δάσος εκατομμυρίων ετών, τον σπηλαιολογικό πλούτο, το Μικρό Άγιον Όρος κτλ. Του εξηγήσαμε ότι η προστασία της περιοχής μας αποτελεί μονόδρομο.

Ο κ. Τατούλης είχε ήδη ενημερωθεί από τον κ. Δημήτρη Πολλάλη και ήδη είχε πάρει την απόφασή του. Περισσότερα όμως όταν διαβάσετε παρακάτω όλη την ομιλία μας.

 

Αμέσως μετά την Ομιλία ο κ. Περιφερειάρχης φανερά ενθουσιασμένος μας συνεχάρη για τις ενέργειες αυτές και  δήλωσε

…Μετά το Συμπόσιο να υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος ώστε η περιοχή αυτή να προταθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς στην UNESCO…

 

 

 Η Ομιλία

 

Καλημέρα σε όλες και όλους τους παρευρισκομένους στη 1η ανοιχτή διαβούλευση που προς τιμήν της,  πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

κ. Περιφερειάρχα και εκλεκτοί προσκεκλημένοι  απευθύνω τον χαιρετισμό μιας μικρής ναυτικής κοινωνίας, αυτής των Βελανιδίων στο ακρωτήρι του Καβομαλιά! Ενός ακρωτηρίου ταυτισμένου με την ναυτική παράδοση που αποκαλύπτει σιγά σιγά τους κρυμμένους θησαυρούς του. Ενός ακρωτηρίου που ο Τουρισμός προορισμού αποτελεί πλέον το σημείο κλειδί στην επιτυχή έκβαση κάθε τουριστικής δραστηριότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πλούσιο πολιτιστικό, γεωλογικό, θαλάσσιο, φυσικό, ιστορικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό απόθεμα.

Το Ακρωτήριο του Μαλέα (Άκρα Μαλέα, Καβομαλιάς ή Ακρωτήρι του Αγίου Αγγέλου) αποτελεί το νοτιο-ανατολικότερο ακρωτήρι της ηπειρωτικής Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα περάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Φόβος και τρόμος των ναυτικών από αρχαιοτάτων χρόνων ενέπνευσε την ελληνική και λατινική γραμματεία, από τον Όμηρο έως τον Στράβωνα και τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Οι Ομηρικές μαρτυρίες για τα πάθη του Οδυσσέα και του Μενελάου, τα παθήματα των Αργοναυτών, οι εξιστορήσεις για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι σύγχρονες ναυτικές ιστορίες για τα στοιχειά που προκαλούν τις φουρτούνες, οι πειρατές και το Κλευταύλακο του Βουρογιώργη, οι μοναστικές κοινότητες και ο «ερημίτης του Καβομαλιά» έρχονται σε πλήρη αρμονία με το άγριο φυσικό τοπίο και τα μνημεία μοναδικού φυσικού κάλλους, τα σπήλαια και το «Απολιθωμένο Δάσος» και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο θρυλικός Φάρος.

Η ιστορία και η αρχαιολογία της περιοχής είναι μοναδικού ενδιαφέροντος, με τα λείψανα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο να κείνται σε βάθος 3-4 μέτρων στο Παυλοπέτρι . Στα Βελανίδια θα πρέπει, κατά τον Βρετανό αρχαιολόγο F.W. Ηasluck, να αναζητηθεί η αρχαία πόλη Σίδη.

Εδώ ήκμασε κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, η μοναστική ζωή με πλήθος μονών, ναών και σκητών σημαντικότατης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των θρησκευτικών μνημείων ώστε η περιοχή ονομάστηκε «Μικρόν Άγιον Όρος».

Στα σημαντικότατα μνημεία φυσικού κάλλους εντάσσονται το μοναδικού γεωλογικού-παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος «Απολιθωμένο Δάσος» στον Άγιο Νικόλαο και τα αμέτρητα σπήλαια με ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους, π.χ. Μαύρη Σπηλιά και Αγία Μαρίνα. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στην παρουσία στενών ενδημικών φυτών ενώ έχουν καταγραφεί αρκετά είδη θηλαστικών μεταξύ των οποίων και είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση, συγκεκριμένα ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς τσακαλιού, ενώ σε καταποντισμένες σπηλιές και νησίδες στην Αγία Μαρίνα, Άγιο Παύλο, Άγιο Μύρωνα και σε άλλα δυσπρόσιτα σημεία του ακρωτηρίου, Μεσογειακές φώκιες (monachus monachus).

Ήπια τουριστική ανάπτυξη, αγροτουρισμός με ταυτόχρονη ανάδειξη όλων των ανωτέρω αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας και αυτό που η τοπική κοινωνία αναζητά.

Ο Καβομαλιάς είναι ένα πολυδιάστατο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Τοπίο το οποίο πρέπει να προστατευτεί και αναδειχθεί. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο είναι το μέσον.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS), του Πανεπιστημίου του Nottingham  και ο Δήμος Μονεμβασίας σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον άνθρωπο προγραμματίζουν να διοργανώσουν Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο» και να φέρουν -για πρώτη φορά-επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, ιστορικούς, γεωλόγους, περιβαλλοντολόγους, κλπ), τοπικούς φορείς, εκπροσώπους κυβερνητικών οργανισμών, και μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σε ανοιχτό διάλογο σχετικά με την προστασία, προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής περιοχής. Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, τα μέλη του συνεδρίου θα καταλήξουν σε κοινή Διακήρυξη για την ανάδειξη και προστασία του Καβομαλιά .

Ο κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στηρίζει την ενέργεια και έτσι το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας μας.

Κύριε Περιφερειάρχα σας ευχαριστούμε θερμά.

Τοπίο και Τουρισμός είναι αλληλένδετες έννοιες

Για πρώτη φορά η Πελοπόννησος βρίσκεται μπροστά και οδηγεί τα γεγονότα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, είναι σε ισχύ από την 1 Σεπ 10 για την Ελλάδα και την τιμητική του το 2011 έχει ο Καβομαλιάς. Το Διεθνές συμπόσιο με απόφαση του Συνδέσμου μας και του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοπονησιακών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενός ευεργέτη του Καβομαλιά .

Τελειώνουμε με την περιγραφή του  Λαμαρτίνου ο οποίος μιλώντας για τον  ερημίτη καλόγερο που ζούσε πάνω στον Κάβο και τον ανέφεραν όλα τα παραπλέοντα πλοία εκείνης της εποχής γράφει:

                 «Πρέπει να είναι ηρωική ψυχή, δαιμόνιο με αρχαία δύναμη…για να διαλέξει αυτήν την γυποφωλιά και να έχει περιορίσει την ζωή του, την σκέψη του και τα μάτια του στα πιο φοβερά θεάματα που θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει η φύση στον άνθρωπο»

Σας ευχαριστούμε

 


 

 

 

 

 

To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 11628 φορές  (Εως 13/3/2011, 9:30 πμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).