Συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Ομιλία Γρηγοράκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


8/10/2014

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία δύσκολη πολιτική και κοινωνική συγκυρία η Κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μία προκάτ διαδικασία και προσωπικά εγώ δεν δέχομαι ότι αυτή η διαδικασία είναι για να κερδηθούν οι εντυπώσεις από τη Συμπολίτευση ή από την Αντιπολίτευση.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία δεν πρέπει να προσλάβει κανένα δοξαστικό χαρακτήρα, γιατί η Κυβέρνηση αυτή εξουδετέρωσε τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, αποκατέστησε το κλίμα εμπιστοσύνης με τους κοινοτικούς εταίρους και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μία οικονομική αναζωογόνηση της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Δικαιούμαστε, λοιπόν, να ισχυριστούμε σαν Κυβέρνηση ότι το έργο μας δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Κανείς δεν πρέπει να το υποβαθμίσει. Καμία κομματική ιδιοτέλεια δεν πρέπει να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, εγώ θα ήθελα να μιλήσω για το χώρο της υγείας και θα ήθελα να σας πω τι κάναμε το τελευταίο τετράμηνο που είμαστε στο Υπουργείο Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει όλη τη μεγάλη κρίση που έπληξε την ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση έπληξε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ποτέ, βέβαια, δεν ολοκληρώθηκε, αλλά ήταν κάτι που κατακτήθηκε από τον ίδιο το λαό.

Προσωπικά, θα ήθελα να σταθώ σε θέματα που διαχειρίστηκα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατ’ αρχήν, δώσαμε σημασία στις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Θέλαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με την κοινωνία, με τους συνταξιούχους, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, με όλο αυτό το σύστημα που λέγεται «υγεία» και που αφορά την υγεία στην Ελλάδα. Αυτό το σύστημα είχε διαταραχθεί, διότι απότομα από τη μία κατάσταση πήγαμε στην άλλη στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεών μας. Αυτό δεν μπορούσε να το καταλάβει κανείς, ούτε εμείς οι ίδιοι ούτε οι γιατροί ούτε οι νοσηλευτές ούτε οι διοικητικοί ούτε οι άρρωστοι ούτε οι συνταξιούχοι. Κανείς στην Ελλάδα δεν μπορούσε να το καταλάβει.

Υπάρχει, λοιπόν, μία σειρά θεμάτων που διευθετήσαμε στα νοσοκομεία. Σημειώνω να σας πω ότι ολοκληρώσαμε πολλές δίκαιες μετατάξεις και μεταθέσεις νοσηλευτών και γιατρών που τα τελευταία χρόνια έγιναν επιταγή λόγω των οικονομικών συνθηκών που αυτή τη στιγμή περνά η Ελλάδα. Είδαμε με ανθρωπιά αυτές τις μετακινήσεις και τις κάναμε. Δεν τα καταφέραμε 100%, αλλά προσπαθήσαμε.

Επιδίωξή μας ήταν να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά και πρακτικά όλες τις χρονίζουσες δυσλειτουργίες του συστήματος. Φέραμε δύο σχέδια νόμου που διευθέτησαν κάποιες λειτουργικές διαδικασίες στα νοσοκομεία. Φέρνουμε ένα καινούργιο πολυνομοσχέδιο που λύνει πολλές δυσλειτουργίες και πρακτικά προβλήματα στα νοσοκομεία που δυσκολεύουν τους ασθενείς και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αναφέρουμε ότι έρχεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο που λύνει το θέμα των εφημεριών των γιατρών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας πω ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι επαρκής και δεν θα χρειαστούμε παραπάνω χρήματα απ’ αυτά που είχαμε προϋπολογίσει τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα, με τους συνεργάτες μας σχεδιάζουμε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν, αν δεν δράσουμε γρήγορα και προληπτικά.

Μία απ’ αυτές τις παρεμβάσεις μας αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι με τον κ. Βορίδη και την κυρία Παπακώστα, με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα ανοίξουμε το προσεχές διάστημα εκατό κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ένα απ’ αυτά είναι το ΛΑΤΣΙΟ στην Ελευσίνα που έχει είκοσι οκτώ κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ήταν κλειστό. Πραγματικά είναι ένα κόσμημα της υγείας που δεν μπορεί να το βρει κανείς ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική.

Τέλος, αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουμε διορίσει τετρακόσιους ενενήντα οκτώ επικουρικούς γιατρούς και σήμερα πήραμε την έγκριση για άλλους τριακόσιους δύο επικουρικούς γιατρούς για τα νοσοκομεία, γιατί πραγματικά τα νοσοκομεία στην Ελλάδα περνούσαν δύσκολες στιγμές. Είχαμε προβλήματα με τους γιατρούς, γιατί οι γιατροί που προσλήφθηκαν κάποτε, τώρα ξαφνικά μπαίνουν σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Πραγματικά είχαμε πρόβλημα ιατρικής στελέχωσης στα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά πολύ περισσότερο της επαρχίας.

Συνολικά, λοιπόν, το 2014 πήραμε οκτακόσιους επικουρικούς γιατρούς. Πριν από λίγες ημέρες προκηρύξαμε εννιακόσιες θέσεις για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ.

Ως προς το μόνιμο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι τετρακόσιοι δέκα έξι γιατροί από το 2013 τώρα προσλαμβάνονται. Έχουν ήδη προσληφθεί και οι εκατόν ενενήντα οκτώ και οι υπόλοιποι θα προσληφθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ξέρετε ότι και πριν από το 2011 δώσαμε την εντολή να αρχίσουν οι κρίσεις των γιατρών και θα έχουμε και άλλες τετρακόσιες προσλήψεις φέτος στους γιατρούς.

Έχουμε υπόλοιπο χίλιες επτακόσιες θέσεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για το 2014.

Σήμερα ήμουν στον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον  κ. Βέη, και κανονίζαμε τις θέσεις των διακοσίων οδηγών του ΕΚΑΒ. Βέβαια, περιμένουμε το Υπουργείο Εργασίας να μας πει το ποσοστό που θα πάρει για τις διάφορες ειδικότητες από εκεί.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε να πάρουμε άλλους τριακόσιους εβδομήντα γιατρούς από το 2011, όταν επί εποχής Λοβέρδου είχε σταματήσει η διαδικασία των κρίσεων.

Το 2015, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε εξασφαλίσουμε στον προϋπολογισμό χίλιες πεντακόσιες θέσεις μονίμων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δυόμισι χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι χθες, μιλώντας με το Διοικητή του ΟΑΕΔ, εξασφαλίσαμε τρεις χιλιάδες θέσεις κοινωφελούς εργασίας για το σύστημα της υγείας το προσεχές διάστημα.

Θεώρησα υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί θέλω να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας έχει γίνει ένα αρκετά σημαντικό έργο. Εμείς δεν διεκδικούμε να πούμε ότι αλλάξαμε εκ βάθρων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάναμε, όμως, συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα.

Σε αυτήν την περίοδο, προσπάθησα προσωπικά να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Είμαι γιατρός και γνωρίζω το χώρο –το λέω αυτό, γιατί είναι βιωματικός ο χώρος της υγείας- και προσπάθησα να κάνω το καλύτερο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έξοδος από την κρίση είναι ένας εφικτός, ρεαλιστικός στόχος, αρκεί να δουλέψουμε με συνέπεια και σταθερότητα, χωρίς να παλινδρομούμε σε πολιτικές του παρελθόντος. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και προπαντός συνεννόηση. Η προεδρική εκλογή οφείλει να εναρμονιστεί με την ανάγκη αυτή.

Απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα ήθελα να της υπενθυμίσω ότι το λάθος που διέπραξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, στη συνέχεια το πλήρωσε πολύ ακριβά. Ευελπιστώ ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να δει το δάσος και όχι το δέντρο. Τα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας δεν μπορεί να τα υπερκεράσει κανένα κομματικό όφελος.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ισορροπήσει μεταξύ πολιτικού ρεαλισμού και ανεδαφικών υποσχέσεων. Θέλω να πιστεύω ότι στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο που έχει αρχίσει, δεν θα προσέλθει με τις αποσκευές του παρελθόντος. Η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθορίζεται από τις αντιπολιτευτικές ρητορείες, αλλά από τη δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες με νέες προσεγγίσεις, με νέες πολιτικές. Υποσχόμενος επίπλαστη ανάπτυξη και ευημερία, υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν, το οποίο πραγματικά πλήγωσε τον ελληνικό λαό και το πληρώνουμε σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως κυβερνητικός εταίρος, παραμένει σταθερό στην επιλογή του να προτάξει το εθνικό συμφέρον, γιατί το απαιτούν οι συνθήκες της χώρας. Η συμπολίτευση στο κυβερνητικό έργο δεν περιορίζεται στα στελέχη που έχουν αναλάβει υπουργικές θέσεις και ευθύνες, ούτε προσμετράται με βάση την αριθμητική του δύναμη. Είναι πλέον εμφανές ότι η προσφορά του για την ανάταση της χώρας είναι σημαντική και καίρια. Δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση συνεργασίας για τους υπουργικούς θώκους, αλλά διότι είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι μονόδρομος η ανάληψη ευθυνών και η σύμπραξή μας για τη παραγωγική, διοικητική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με πρώτο το Πρόεδρος μας, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προσπαθούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή προσπάθεια να κλείσουμε τον κύκλο των μνημονίων και να επουλώσουμε τις πληγές, χαράσσοντας νέους δρόμους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση  δεν είναι πολιτικό πυροτέχνημα, δεν είναι κίνηση τακτικισμού, δεν αποσκοπεί στη φίμωση των αντίθετων φωνών. Αντίθετα συνιστά μία κορυφαία πολιτική πράξη που έχει ξεχωριστό συμβολικό χαρακτήρα.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης ερχόμαστε να θεμελιώσουμε την απαρχή της μεταμνημονιακής περιόδου. Κρινόμαστε και θα κριθούμε όλοι μας γι’ αυτά που κάναμε. Πρωτίστως, όμως, ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ακολουθούμε καθαρές πολιτικές χωρίς να καλλιεργούμε υπέρμετρες προσδοκίες, χωρίς να δίνουμε ανεδαφικές υποσχέσεις, χωρίς να δίνουμε λύσεις πρόχειρες. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.