Περιφέρεια Πελοποννήσου


Αποφάσεις για σημαντικά θέματα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Την αποδοχή πίστωσης 55.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίασή του, την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Από την πιο πάνω πίστωση, 20.000.000 ευρώ προορίζονται για οδικά έργα, 10.000.000 για την κουνουποκτονία, 6.000.000 για αντιπλημμυρικά, 5.000.000 για εγγειοβελτιωτικά, 600.000 ευρώ για πολιτιστικά κλπ.

Εξ άλλου, το σώμα ενέκρινε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στα Κάτω Δολιανά για τον δρόμο Τρίπολη - Αστρος, καθώς επίσης και την σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας με αντικείμενο την οριοθέτηση νέων αναρριχητικών διαδρομών νότια από τον Αγιο Ανδρέα και κοντά στο Αρκαδικό χωριό.

Ακόμα, ψηφίστηκαν θέματα που αφορούν συντηρήσεις δρόμων, ενώ εγκρίθηκε επίσης και η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική τακτοποίηση του γηπέδου Λουτρακίου.

Μεταξύ άλλων, τέλος, θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή της Ερμιονίδας, ενώ ενέκρινε ακόμα τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου της Π.Ε. Αργολίδας, όπως επίσης και την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για οργάνωση και λειτουργία τουριστικού περιπτέρου στην περιοχή του Ισθμού.

Σημειώνεται ότι το θέμα που αφορούσε την τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) της Περιφέρειας αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Επίσης, σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πρωτογενή τομέα, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την κλιματική αλλαγή αλλά και τις συνέπειες των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε δια μακρών το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίασή του.

Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση της περιφερειακής αρχής, στην οποία προστέθηκαν οι επιπλέον επισημάνσεις που έγιναν από την μείζονα αντιπολίτευση.

Οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην τελικά διαμορφωθείσα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι οι πιο κάτω:

1.Να υπάρξει εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, παράλληλα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

2.Να καλυφθεί το εισόδημα που έχασαν οι αγρότες εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών

3.Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία και λαμβάνουν αποζημιώσεις από την πολιτεία

4.Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους παραγωγούς με πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους

5.Να βελτιωθεί το επίπεδο χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα με άμεση χρηματοδότηση από το ΠΔΕ (κι ακόμα, μείωση ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, σε λιπάσματα, μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση φορολογίας πετρελαίου κ.α.)

6.Μα γίνουν προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους για την ουσιαστική βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

7.Να ολοκληρωθούν τα έργα άρδευσης (Ανάβαλος, Ασωπός, Τάκα, Κελεφίνα, Φιλιατρινό) και να κατασκευαστούν επιπλέον ανάλογα έργα,

8.Να προωθήσει άμεσα η Περιφέρεια την κατασκευή μικροφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

9.Να υπάρξει έλεγχος στις εισαγωγές ώστε να τηρείται ο νόμος όπως και να υπάρξει έλεγχος για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

10.Να υπάρξει κινητοποίηση των ΔΑΟΚ στην κατεύθυνση της “έξυπνης” γεωργίας και κτηνοτροφίας, με παράλληλη ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών και του συνεταιριστικού κινήματος.

=====