Θανάσης Δαβάκης - Aγροτικά Θέματα


Στη Βουλή από το Θανάση Δαβάκη το πρόβλημα του καταρροικού πυρετού.

Το πρόβλημα του καταρροικού πυρετού που ταλαιπωρεί τους Λάκωνες κτηνοτρόφους έφερε σήμερα 25/9/2014 στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης μετέφερε στον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλο την φωνή απόγνωσης των Λακώνων κτηνοτρόφων οι οποίοι βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να αποδεκατίζεται,  και την κτηνιατρική υπηρεσία από την άλλη να αδυνατεί να ανταπεξέλθει εξαιτίας της έλλειψης της σε προσωπικό (4 κτηνίατροι για 250.000 αιγοπρόβατα στη Λακωνία).

Επιπλέον ο κ. Δαβάκης ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ειδικότερα την αιμοληψία και τον ψεκασμό σε όλο το ζωικό κεφάλαιο και όχι μόνον στα δηλωθέντα αιγοπρόβατα που ασθενούν τώρα, την άμεση στελέχωση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας του Νομού Λακωνίας με εποχικό προσωπικό για την περίπωση αυτή, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν και οι μετακινήσεις εκτός έδρας για τους κτηνιάτρους ούτως ώστε να μπορούν να ελέγξουν όλα τα κοπάδια.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα του εμβολιασμού των ζώων  σύμφωνα και με σχετική κοινοτική οδηγία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλος απαντώντας στον κ. Δαβάκη  ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου εξαιτίας του καταρροικού πυρετού.

Στην πρόταση του κ. Δαβάκη σχετικά με το εμβόλιο ο αν. Υπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται και έχουν ληφθεί από το Νομό Λακωνίας δείγματα αίματος προβάτων και σε δύο εβδομάδες θα έχει γίνει γνωστό αν έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία σ αυτά  προκειμένου να διαπιστωθεί  η αναγκαιότητα του εμβολιασμού.