Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


Συνάντηση Δαβάκη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών

Δεν σταματάει στιγμή να ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο ο Θανάσης Δαβάκης.

Συναντήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ με τον Πρόεδρο του Οργανισμού για να πληροφορηθεί τους λόγους της εξαιρέσεως των ελαιοδένδρων του Νομού Λακωνίας και της ποικιλίας Valencia και των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών του Δήμου Ευρώτα από τις ανακοινωθείσες αποζημιώσεις.

24/9/2014

Πρόσφατα κοινοποιήθηκαν οι επιλέξιμες αναγγελίες του Προγράμματος «ΕΤΗΣΙΟ 2011» του ΕΛΓΑ, που αφορούν τις αποζημιώσεις των Λακώνων παραγωγών από τον παγετό του Δεκεμβρίου 2010 και του Μαρτίου 2011.

Τότε είχαν προκληθεί ζημιές στις καλλιέργειες εσπειδοειδών και ελαιοδένδρων τόσο στην ηρτημένη παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε είχε επισημανθεί και σε Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Δαβάκη που συζητήθηκε στις 22/9/2011. Παρ’ όλα αυτά οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν πλήρως το συγκεκριμένο γεγονός και ιδιαίτερα τις καταστροφές που υπέστησαν οι λάκωνες ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί πορτοκαλιών του Δήμου Ευρώτα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Για το λόγο αυτό ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε σήμερα στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βασίλη Έξαρχο για να θέσει το ανωτέρω ζήτημα και να πληροφορηθεί τους λόγους της εξαιρέσεως των ελαιοδένδρων του Νομού Λακωνίας και της ποικιλίας Valencia και των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών του Δήμου Ευρώτα από τις ανακοινωθείσες αποζημιώσεις.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Δαβάκης, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ληφθεί μέριμνα ώστε να ενταχθούν στην απόφαση του ΕΛΓΑ και τα πληγέντα ελαιόδενδρα του Νομού Λακωνίας καθώς και τα πορτοκάλια όλων των ποικιλιών του Δήμου Ευρώτα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ όμως και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού ανέφεραν στον κ. Δαβάκη ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της Περιφερειακής Επιτροπής η ζημιά στα ελαιόδενδρα σε επίπεδο Νομού ανέρχεται στο 20%, ενώ για τα πορτοκάλια στο Δήμο Ευρώτα στο 20-25%. Συνεπώς δεν μπορούν να αποζημιωθούν διότι η ζημία είναι κάτω από το ποσοστό του 30%. Επίσης ενημέρωσε ότι οι αποζημιώσεις που αφορούν στην ηρτημένη παραγωγή έχουν ήδη καταβληθεί.