Θανάσης Δαβάκης - ΛΑΚΩΝΙΑ


Επισημάνσεις Δαβάκη σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

5/9/2014

Σημαντικές επισημάνσεις σε Νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως εκείνα των αμυντικών εξοπλισμών και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθές το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Δαβάκης έκανε αναφορά στα πολλά προβλήματα που δημιουργεί για την προμήθεια εξοπλιστικών υλικών και ανταλλακτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, ο Νόμος 3978, γνωστός και ως νόμος Βενιζέλου, ο οποίος δεν επιτρέπει στα Γενικά Επιτελεία και στους Αρχηγούς τους να προμηθευτούν ούτε μια βίδα στρατιωτικού  υλικού, αν δεν περάσει πρώτα από τη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από την Βουλή, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δαβάκης είπε χαρακτηριστικά "Όταν δίνει η ελληνική πολιτεία το δικαίωμα διαχείρισης δισεκατομμυρίων ευρώ και χιλιάδων ψυχών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας στους Αρχηγούς, δεν μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα οι Αρχηγοί αυτοί να αγοράσουν ούτε μία βίδα που θα διευκόλυνε τη διαχείριση αυτού του στρατιωτικού υλικού" ενώ στη συνέχεια ανέφερε την αναγκαιότητα σύνταξης του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ).

Ο κ. Δαβάκης επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του – νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και τη λύση στο ζήτημα της χρονοβόρας διαδικασίας αγοράς εξοπλιστικού υλικού για τις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με την οποία ο κάθε αρχηγός Γενικού Επιτελείου θα μπορεί να προμηθεύεται και να σχεδιάζει θέματα που αφορούν εξοπλισμούς και ανταλλακτικά μέχρι του ποσού των 400.000 ευρώ.

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα των Μετοχικών Ταμείων ο κ. Δαβάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να κάνει δεκτές τις σχετικές τροπολογίες, εστιάζοντας την προσοχή του στην τροπολογία του άρθρου 77 του Νόμου 4146 που αφορά το αποθεματικό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) τονίζοντας ότι πρόκειται για Νομοθετική πρωτοβουλία που ο ίδιος είχε, από τον Φεβρουάριο του 2014 από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα καταθέσει στη Γραμματεία της Κυβερνήσεως: «Εάν είχε συμβεί αυτό από τότε, δεν θα είχε αναγκαστεί σήμερα ο κ. Υφυπουργός να προχωρήσει στη μείωση του μερίσματος των στρατιωτικών μας στο ποσοστό του 12% εξαιτίας του ότι ευρίσκετο στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου επί τόσο καιρό αυτή η τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Δαβάκης ζήτησε την μετάθεση της πληρωμής των δόσεων του ΜΤΣ από το 2017 και την αύξηση αποπληρωμής των δανείων από τα δεκαπέντε στα είκοσι έτη, κάτι που θα εξασφάλιζε για τα επόμενα δύο χρόνια  τη μη περαιτέρω μείωση του μερίσματος του Ταμείου, ένα καυτό ζήτημα που απασχολεί τους Μερισματούχους και Δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).