Γιάννης Ρίτσος - Μονεμβασιά


« Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,

αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,

αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,

αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.

Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή,

σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα λιθάρια,

σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ’ αμπέλια του,

σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως…»

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας οι «Ρίζες» εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.

Επί 15 χρόνια ο σύλλογος  διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής του ποιητή του τόπου μας και του κόσμου που περιλαμβάνουν κατά περίπτωση, διαγωνισμό ζωγραφικής και ποίησης με αφορμή το έργο του ποιητή, ομιλίες – παρουσιάσεις  από ειδικούς ομιλητές και κυρίως, μουσικές συναυλίες με μελοποιημένα ποιήματά του από γνωστές ποιητικές συνθέσεις, όπως ο Επιτάφιος, η Ρωμιοσύνη, το Καπνισμένο Τσουκάλι και άλλες.

Σύντομη αναφορά στον ποιητή και το έργο του έγινε  από την φιλόλογο Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας κ. Μαρία Κουντούρη. Την  εκδήλωση τίμησαν  με τη συμμετοχή τους η διεθνούς φήμης σοπράνο κυρία Σόνια Θεοδωρίδου, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης και οι συνεργάτες τους. Συμμετείχε η νεανική χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Κροκεών και του Δήμου Μονεμβασίας με δάσκαλο τον αρχιμουσικό κ. Γιώργο Καλογεράκο. Η   απαγγελία αποσπασμάτων από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου έγινε από την φιλόλογο Μαρία Σιουρούνη και τον Γιάννη Μουτσατσό, από τη  θεατρική ομάδα «Αιθεροβάμονες».

φωτογραφίες Μιχάλης Καρούνης