Θεατρική Ομάδα «ἰᾶσθε θεάτρῳ»


Η θεατρική ομάδα «ἰᾶσθε θεάτρ» σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων παρουσιάζει την «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ στο ΣΑΪΝΟΠΟΎΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014.

Μια μουσικοθεατρική παράσταση.

Όπερα; Όχι ακριβώς. Μάλλον ένα μουσικό θέαμα, έργο του  Bertolt Brecht, γραμμένο το 1928, όταν το παγκόσμιο οικονομικό κραχ απειλούσε την Ευρώπη.  `Eργο, το οποίο βασίζεται στην προκλητική κοινωνική κριτική δοσμένη μέσα από μια σατιρική γελοιοποίηση και παρωδία, επενδυμένο με μουσική και τραγούδια του συνθέτη Kurt Weill και σκέρτσα έρωτα και συμφέροντος, γιατί όπως έλεγε ο ίδιος: "τι ποιο πονηρό από το να επιτεθείς στους καλοαναθρεμμένους και ανύποπτους αστούς 'ινκόγκνιτο', μέσα από το αστικότερο μέσο ψυχαγωγίας τους, την όπερα, και να τους δείξεις τα χάλια τους;”.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο κύριος Πήτσαμ έχει στήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζητιάνων στο Λονδίνο. Προσλαμβάνει καθημερινά ανέργους και τους εκπαιδεύει σε «εξειδικευμένους» ζητιάνους οι οποίοι εργάζονται πλέον για λογαριασμό της «Πήτσαμ και Πήτσαμ Α.Ε.». Ο Μακχήθ ο φονιάς, ο διασημότερος ληστής του Λονδίνου, αποφασίζει να «βάλει χέρι» στην επιχείρηση του Πήτσαμ. Για το λόγο αυτό, παντρεύεται κρυφά την κόρη του Πήτσαμ, Πόλυ. Όταν ο Πήτσαμ πληροφορείται το γεγονός, διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο για την «εταιρεία» του, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Μακχήθ. Προσπαθεί να τον καταδώσει στην αστυνομία, πράγμα όμως δύσκολο αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράουν ο Τίγρης είναι στην πραγματικότητα «συνεταίρος» του ληστή Μακχήθ. Ώσπου η Τζένη, μια διάσημη πόρνη και μεγάλος έρωτας του Μακχήθ αποφασίζει να τον εκδικηθεί...

Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Χριστίνα Λαμπούση

Σκηνικά: Ντίνος Τρογκάνης, Γιώργος Αβδούλος, Μανώλης Λιαράκος

Παίζουν: Γιώργος Αβδούλος,  Ματίνα Αμπέρτου, Χρυσούλα Βαρλόκωστα, `Αννυ Βλαχάκη, Ασπασία Γεωργιλή, Ευαγγελία Γκιοτσαλίτη, Νίκος Δρακόπουλος, Χριστίνα Λαμπούση, Μανώλης Λιαράκος, Ελένη Παυλομανωλάκου, Μαρία Πιτσή, Ελένη Πρίφτη, Βασίλης Σταματάκος, Ντίνος Τρογκάνης, Βασιλική Ψυχογυιού, Δημήτρης Ψυχογυιός.