Επικαιρότητα


Εξαιρετικό το μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Κρυστάλλη στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Κρυστάλλη, που διοργανώθηκε από την Ενορία Αγίου Νικολάου Κοκκινόρραχης, με συνδιοργανωτές το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Το αφιέρωμα με τίτλο «Παρακαλώ σε Σταυραητέ» πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, στον Κλαδά, το πρωινό της Κυριακής, 14ης Απριλίου 2019, με αφορμή τα 150+1 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.Η κ. Μαριλένα Θεοφιλάκου, φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, που είχε και την επιμέλεια της παρουσίασης, μίλησε στην αρχή για τον ποιητή, δίνοντας τον άξονα της σύντομης ζωής του, της γεμάτης αγωνιστικό φρόνημα για την πατρίδα και ζήλο για ουσιαστική πνευματική δημιουργία. Γεννημένος στο Συρράκο το 1868, κυνηγήθηκε από τους Τούρκους στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα και κατέφυγε στην Αθήνα. Οι σκληρές συνθήκες της καθημερινής εργασίας του σε τυπογραφεία και στους Σιδηροδρόμους σωματικά τον κατέβαλαν. Αρρώστησε από φυματίωση. Ο ακαταπόνητος ζήλος του για μελέτη και συγγραφή ήταν άσβεστος ώς το τέλος. Πέθανε στην Άρτα στα εικοσιέξι του χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1894, στο σπίτι της αδερφής του, ξημερώνοντας η Μεγάλη Πέμπτη.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα για τον ποιητή, γραμμένο από την κ. Αναστασία Κόκκινου, Αρτηνή στην καταγωγή, μουσικό του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Επιλεγμένα κείμενα από επιστολές του ποιητή και μικρά αποσπάσματα από τη μυθιστορηματική του βιογραφία «Ο Τσέλιγκας», γραμμένη από τον Μιχαήλ Περάνθη, που διάβασαν  η κ. Μαριλένα Θεοφιλάκου και η Κωνσταντίνα Κατσαφάνα, εναλλάσσονταν με μελοποιημένα ποιήματα, ακολουθώντας τη σύντομη  ζωή του.

Το αφιέρωμα αυτό, γραμμένο το 1987, παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά.
Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Χαρίκλεια Βαδάκογλου-Βελισσάρη, υπεύθυνη της Ενοριακής Χορωδίας της Κοκκινόρραχης, καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.
Φλάουτο και κλαρινέτο έπαιξε η Ευγενία Βρέλλη, δασκάλα και μουσικός, απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.
Το αφιέρωμα έκλεισε ο πατήρ Συμεών Παπαγεωργίου, Εφημέριος του Αγίου Νικολάου Κοκκινόρραχης. Αναφέρθηκε με τον ουσιαστικό του λόγο στη διαχρονική αξία του Κώστα Κρυστάλλη και ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους συνδιοργανωτές.
Την ηχοληψία επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Βαχαβιώλος και ο Ανδρέας Σκιαδάς, μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

=======