Kοπή Πίτας Συνδέσμου Βελανιδιωτών 'Η Μυρτιδιώτισσα'.


 

 

Kοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Βελανιδιωτών "Η Μυρτιδιώτισσα"

 

 


Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Κορυδαλλού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή πίτας και η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βελανιδιωτών 'Η Μυρτιδιώτισσα'. Όμως η εκδήλωση ήταν μια γιορτή ολόκληρης της ναυτικής κοινωνίας αφού γιόρταζε την ένταξη του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ

Γιάννης Διαμαντίδης, Υπουργός Θαλλασίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας,

Στέφανος Χρήστου, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Επίτιμου μέλους του Συνδέσμου μας,

Ηρακλής Τριχείλης, Δήμαρχος Μονεμβασίας,

Νεκτάριος Μαστορόπουλος, π. Δήμαρχος Μονεμβασίας

Δημήτρης Πολλάλης, Υπεύθυνος τομέα Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου,

      και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας,

Αλεξάνδρα Κρούπη, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορυδαλλού

Μανώλης Αντωνάκος, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων κ. Ρέππα

Γεώργιος Τριπόντικας, Πρόεδρος  της Κοινότητας Βελανιδίων της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας

Μιχάλης Αντωνάκος, Υποναύαρχος ε.α

Νικόλαος Τούντας, Εκπρόσωπος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, (μέλος του Δ.Σ) και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου

   εμπορικών αντιπροσώπων Πειραιά, Χορηγός του Συνδέσμου μας σε όλες τις δραστηριότητες

Ματούλα Μπελεγρή, π. Νομαρχιακή Σύμβουλος Νομαρχίας Λακωνίας

Αφροδίτη Σορώτου & Αγγελική Φουτρή από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο,

Δημήτρης Ευταξιόπουλος, Αρχιτέκτων μηχανικός και ο άνθρωπος που συντόνισε και εργάστηκε για την αναστήλωση των 

   δυο Φάρων της Λακωνικής (Ακ. Μαλέα και Ακ. Ταίναρο)

τα σωματεία ‘Ανάσα Ζωής’, & ‘Γραμμή ανθρωπιάς’ Κορυδαλλού και ο σύλλογος Τριτέκνων Πειραιώς και Νήσων

Παρούσα ήταν και η Ομοσπονδία Βατικιώτικων συλλόγων Αττικής με τον εκπρόσωπό της , δικηγόρο κ. Χρόνη Περιβολάρη ενώ ήταν κοντά μας ο Σύλλογος Αγιονικολαιτών ‘Ο Καβομαλιάς’ με τον Γιάννη Δελακοβία και την Λίνα Γεράρδη, ο Σύλλογος Νεαπολιτών ‘Τα Βάτικα’, με τον Γιάννη Λιωνή, ο σύλλογος ‘Φίλοι Παντάνασσας Βοιών’ με τον Χαράλαμπο Κληρονόμο και από την Ελαφόνησο  ο καλός φίλος  Ηλίας Κρούπης .

Καταλυτική η παρουσία 150 ατόμων αλλά και ενός Βελανιδιώτη, του κ. Σταύρου Μεϊμέτη, του ανθρώπου που χρηματοδότησε τις  μελέτες για το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων.

…«Με την υπογραφή ένταξης του αλιευτικού καταφυγίου των Βελανιδίων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, αφενός τιμάτε τους αγώνες δεκαετιών του Συνδέσμου μας και του αλιευτικού συλλόγου βελανιδίων και αφετέρου δημιουργείτε τις υποδομές για ανάπτυξη και καλλιεργείτε αίσθημα ασφαλείας σε όλους όσοι περιπλέουν τον θρυλικό Καβομαλιά. Με την υπογραφή ένταξης του αλιευτικού καταφυγίου των Βελανιδίων τιμάτε όλους τους φορείς που εργάστηκαν προκειμένου η μελέτη, ώριμη πλέον να είναι έτοιμη να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013.»…ξεκίνησε λέγοντας το καλωσόρισμα ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου.

Συνέχισε ευχαριστώντας θερμά τον συμπατριώτη μας κ. Σταύρο Μεϊμέτη ο οποίος στην μνήμη του πατέρα του Γεωργίου χρηματοδότησε τις μελέτες του έργου, αλλά και τον  τ. Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνο Φούρκα και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τον τ. Δήμαρχο Βοιών κ. Γιάννη Κουσούλη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοιών καθώς και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες Υπουργείων και οργανισμών του κράτους που γνωμοδότησαν θετικά και εξέδωσαν τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για το έργο.

 «Σε αυτό το θρυλικό ακρωτήρι κ. Υπουργέ, την αυγή της νέας Δεκαετίας, αποφασίσατε να δώσετε ζωή, να αναστήσετε ελπίδες.

Γίνατε  με την ενέργειά σας αυτή ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εκείνους που λαμβάνουν καίριες αποφάσεις. Σε λίγο καιρό θα υπάρχει ένας ασφαλές λιμένας στον Καβομαλιά!!» συνέχισε λέγοντας  

Εν συνεχεία προβλήθηκε  ένα ολιγόλεπτο βίντεο που επιβεβαίωσε σε όλους μας την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου στη περιοχή αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε ο Καβομαλιάς πλέον να αποτελεί σημείο αναφοράς για το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Τοπίο και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο η οποία, με αφετηρία την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο προωθεί την προστασία και ανάδειξη του Πολυπολιτισμικού τοπίου του Καβομαλιά.

Τελείωσε λέγοντας τα εξής:

«Κ. Υπουργέ

Από σήμερα είστε ένας Βελανιδιώτης αφού το σώμα της Γενικής Συνέλευσης σας ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου μας.

Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε,

οι απανταχού βελανιδιώτες από όλο τον Κόσμο,

 μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας.»

Μετά την προβολή απεύθυναν χαιρετισμό οι επίσημοι οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν:

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων κ. Χρόνης Περιβολάρης ενημέρωσε για τις ενέργειες της Ομοσπονδίας, χαιρέτησε την ενέργεια του Υπουργού και τον ευχαρίστησε ενώ ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των πλοίων που όλο και πιο συχνά επισκέπτονται τον κόλπο Βατίκων.

Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου αλιέων Βελανιδίων ‘Ο Γιαλός’ κ. Κυριάκος Χαραμής ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Υπουργό και τον προσκάλεσε στα Βελανίδια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική βοήθεια και στήριξη που είχαν από τον κ. Μανώλη Αντωνάκο και ακολούθησε ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της κοινότητας Βελανιδίων του Δήμου Μονεμβασίας κ. Γιώργος Τριπόντικας ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι ασχολήθηκαν με το αλιευτικό καταφύγιο και ιδιαίτερα τον Υπουργό ΘΥΝΑΛ κ. Γιάννη Διαμαντίδη και τον κ. Σταύρο Μεϊμέτη ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες εκτέλεσης των έργων.

 

Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης αφού μετέφερε τις ευχαριστίες του κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο» που προγραμματίζει να διοργανώσει ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘ Η Μυρτιδιώτισσα’ και το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS), Πανεπιστήμιο του Nottingham μαζί με τον Δήμο Μονεμβασίας θα είναι υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επίσης ανέφερε ότι κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες το πλοίο ‘Βιτσέντζος Κορνάρος’ να διέρχεται από τη Μονεμβασία παρασκευή βράδυ προερχόμενο από Πειραιά και Κυριακή με κατεύθυνση Πειραιά. Πρότεινε δε στον κ. Υπουργό να εξετασθεί η δυνατότητα από το Υπουργείο το συγκεκριμένο πλοίο να διέρχεται και από τη Νεάπολη.

Ο κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα του να χτίζεις λιθάρι λιθάρι και χαρακτηριστικά είπε «εάν δεν βρισκόταν πριν 3 χρόνια περίπου ο κ. Σταύρος Μεϊμέτης να χρηματοδοτήσει την μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο, ούτε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να εντάξει το αλιευτικό καταφύγιο στο ΕΠΑΛ 2007-2013»

Επίσης τόνισε ότι ως μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Μονεμβασίας θα προτείνει ως έργα άμεσης προτεραιότητας την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης για τον ορεινό όγκο του Καβομαλιά και να γίνουν ενέργειες να ενταχθεί το Παυλοπέτρι και η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης ξεκίνησε εκφράζοντας τις ευχαριστίες σε όλους όσοι ασχολήθηκαν ώστε το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων να μπορεί να ενταχθεί σε επιχειρησιακά προγράμματα, ιδιαίτερα δε τον κ. Μεϊμέτη που χρηματοδότησε τη μελέτη και κλείνοντας την κορυφή, δηλαδή τον κ. Υπουργό. Μίλησε για την αγάπη του για την ευρύτερη περιοχή των Βελανιδίων, για τη πεζοπορία στο Φάρο του Καβομαλιά και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αναστήλωση του Φάρου -που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής- και από το ρεπορτάζ που προβλήθηκε για αυτό το λόγο πριν.

Τόνισε ότι στο θέμα του νερού πρέπει να δοθεί λύση και για αυτό το λόγο θα γίνουν και κάποιες άλλες γεωτρήσεις.

«Ακούστηκαν πολλά λόγια για μελέτες, αλλά πολλές θα έπρεπε να έχουν γίνει από πριν .Όμως με συνετή διαχείριση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων θα καταφέρουμε και θα τα πάμε καλά» είπε τελειώνοντας ο Δήμαρχος Μονεμβασίας.

Κατόπιν έλαβε το λόγο ο κ. Μανώλης Αντωνάκος, τον οποίο πριν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε αποκαλέσει στο λόγο του αθεράπευτο, ακάματο και αποτελεσματικό εργάτη και ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:.. «Πάντα, αγαπητέ Πρόεδρε του Συνδέσμου Παναγιώτη, η κοπή πίτας έχει έναν χαρακτήρα εορταστικό, ιδιαίτερα σήμερα που  αφορά σε μια ιστορική απόφαση του Υπουργού για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο των Βελανιδίων αλλά της ευρύτερης περιοχής του Καβομαλιά»… ενώ μίλησε για την γενναία απόφαση του κ. Σταύρου Μεϊμέτη το 2007, να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες μελέτες για το αλιευτικό καταφύγιο των βελανιδίων αφού όπως τόνισε ο Δήμος Βοιών χρηματοδότησε τότε μόνο τις μελέτες για το αλιευτικό καταφύγιο του Πρ. Ηλία. Ανέφερε όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τόνισε ότι το 2008 ο φάκελος είχε υποβληθεί ολοκληρωμένος στο τότε Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013.Όταν δε ο κ. Διαμαντίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Μανώλης Αντωνάκος τόνισε ότι τον συνεχάρη και του έθεσε το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου. Συνέχισε λέγοντας… «Μετά από λίγο καιρό, την 28η Δεκεμβρίου υπεγράφη η ιστορική απόφαση για την ένταξη του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων στο ΕΣΠΑΛ 2007-2013 και η επίσης  σημαντική απόφαση για το αλιευτικό καταφύγιο του Πρ. Ηλία» 

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η συμβολή του κ. Μανώλη Αντωνάκου ήταν πραγματικά καθοριστική σε όλα τα στάδια της επιτυχούς τελικά έκβασης του αναφερθέντος έργου. Ο ίδιος βέβαια τόνισε ότι δεν έκανε κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο, απλά έδρασε ως Βελανιδιώτης που αγαπά τον τόπο του και έκανε το καθήκον του.

Εν συνεχεία ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης, Υπουργός Θαλλασίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας δήλωσε αρχικά λίγο αιφνιδιασμένος, διότι όταν έβαζε την πρώτη υπογραφή για το αλιευτικό καταφύγιο των Βελανιδίων για την ένταξή του στο ΕΠΑΛ 2007-2013, το οποίο ήρθε στην αρμοδιότητά του την 21η Δεκεμβρίου 2010 δεν φανταζόταν το πόσο σημαντική θα ήταν (η υπογραφή) για τους Βελανιδιώτες και για την περιοχή του Καβομαλιά. Εξεπλάγην ευχάριστα με την προβολή του βίντεο νωρίτερα και δήλωσε εντυπωσιασμένος για τον φυσικό πλούτο και την ιστορικότητα της περιοχής, μιας περιοχής που  όπως είπε την  ήξερε μόνο από τη Μονεμβασία.  Τόνισε τέλος ότι αισθάνθηκε δικαιωμένος από την απόφαση αυτή η οποία ελήφθη στο πλαίσιο Πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, να ενισχυθούν δηλαδή ιδιαίτερα οι φτωχές και αδικημένες περιοχές. Μια εκ των οποίων, τόνισε,  ήταν και η δική σας.

 Τελειώνοντας ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης ευχαρίστησε για την τιμή και πρόταση να γίνει επίτιμο μέλος του Συνδέσμου μας, την οποία αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και υποσχέθηκε φέτος το καλοκαίρι να επισκεφτεί τη περιοχή μας.

Εν συνεχεία ακολούθησε η βράβευση του συγχωριανού μας κ. Σταύρου Μεϊμέτη για την σημαντικότατη προσφορά του η οποία δεν ήταν άλλη από την χρηματοδότηση της μελέτης δημιουργίας ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου. Ήταν ένας καμβάς στον οποίο αποτυπωνόταν σε αεροφωτογραφία το αλιευτικό καταφύγιο και τα Βελανίδια. Το δώρο παρέδωσε εκ μέρους του Συνδέσμου μας η μοναδική γυναικεία παρουσία, η κ. Βαρβάρα Πατσάκη.

 

Ακολούθως ο  Υπουργός Θαλλασίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης παρέλαβε σε καμβά μια φωτογραφία του ανακαινισμένου πλέον Φάρου, σημείου αναφοράς των Βελανιδίων αλλά και της ναυτοσύνης γενικότερα για να θυμίζει στον κ. Υπουργό ότι όπως ο Φάρος φωτίζει και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων έτσι και η φωτεινή του πράξη ζέστανε και θα ζεσταίνει πλέον όλους όσοι περιπλέουν τον Καβομαλιά. Το δώρο παρέδωσε τιμής ένεκεν ο Ταμίας του Συνδέσμου μας κ. Νικόλαος Καρατζής ο οποίος είναι από τους στυλοβάτες του Συνδέσμου μας χρόνια τώρα, ένας αφανής εργάτης με μακρά ναυτική παράδοση στη Ναυτιλία και ειδικά στον κλάδο της αλιείας ( Συνιδιοκτήτης ενός αλιευτικού με την ονομασία ‘ΣΙΔΗ’) και ο αείμνηστος πατέρας του είχε προσφέρει μαζί με άλλους την ψυχή του για τις εργασίες επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου.

Ακολούθησε η βράβευση των επιτυχόντων και η Κοπή πίτας με τις ευλογίες του Πατέρα Γεωργίου Ανδρεσάκη.

Στο τέλος ακολούθησε μια μικρή δεξίωση και δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σε πολλά ζητήματα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 18526 φορές  (Εως 13/2/2011, 6:00 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).