Ψήφισμα του Δήμου Ευρώτα.


 

 

 

 

 

  Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, πλην της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΒΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ), το ψήφισμα σχετικά με τη βιωσιμότητα των σχολικών μονάδων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης του οικείου δήμου.

  Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος.

 

Παρατίθεται ακολούθως το σχετικό ψήφισμα:

  <<Η εκπαίδευση και γενικότερα η Παιδεία αποτελεί έμπρακτο καθήκον και υποχρέωση του Δήμου απέναντι στους πολίτες και τη νέα γενιά.

  Στόχος και σκοπός του Δήμου Ευρώτα είναι, η συνεργασία με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για τη διαμόρφωση κοινής εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς επίσης, η συνεργασία και προπάντων η διεκδίκηση από την Πολιτεία, πόρων και τεχνογνωσίας, για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην περιοχή μας.

  Ως Δήμος Ευρώτα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που μας αναλογούν, για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας.

  Στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά σε <<Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011 – 2012>>, οι θέσεις του Δήμου Ευρώτα επικεντρώνονται ως εξής:

 

Διατήρηση και εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ευρώτα. Η Πολιτεία υποχρεούται να ανταποκριθεί με επενδύσεις, πλήρωση των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, υποδομές και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.

Η γεωμορφία της περιοχής του Δήμου Ευρώτα, ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών δεν επιτρέπουν συνενώσεις σχολικών μονάδων, τόσο στο επίπεδο της συγκοινωνίας όσο και στο επίπεδο των καιρικών συνθηκών και αποστάσεων.

Η οικονομική παράμετρος μεγιστοποιεί τις δαπάνες που καθίστανται δυσανάλογες για το Δήμο Ευρώτα, από την υφιστάμενη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η λειτουργία των υπαρχόντων σχολικών μονάδων Α/Βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Ευρώτα κρίνεται ως εκ των ουκ άνευ απαραίτητη.

 

  Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα φωτογραφίζει τη σχολική μονάδα (Γυμνάσιο - Λύκειο) Κροκεών, ως υποψήφια για συγχώνευση, πιθανότατα, με το Λύκειο Σκάλας.

  Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, από θέση αρχής, είναι ριζικά αντίθετοι σε αυτή την πολιτική επιλογή.

  Μια τέτοια επιλογή αναιρεί ακόμα και τους στόχους που θέτει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και αφορά:

Στις χιλιομετρικές αποστάσεις

Στο δυσπρόσιτο των περιοχών (π.χ. Βασιλάκιο, Λάγιο)

Στη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής

Στην αδυναμία των υποδομών του ΓΕΛ Σκάλας να υποδεχθεί το ΓΕΛ Κροκεών

Στη δυναμική του μαθητικού δυναμικού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο Κροκεών την ερχόμενη τριετία

 Θέλουμε να ενημερώσουμε και να υπενθυμίσουμε ότι, το Γυμνάσιο – Λύκειο Κροκεών λειτουργεί απρόσκοπτα από την προπολεμική περίοδο του 1940 και αποκτά οργανική μορφή από το 1951.

 Στη διαχρονική πορεία, πέραν των επιστημόνων και των καλλιτεχνών, η σχολική μονάδα (Γυμνασίου - Λυκείου) διαμόρφωσε μια δομημένη δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία, γνωστή στους λάκωνες συμπολίτες μας.

 Οι ποιοτικές σταθερές απέναντι σε παραβατικές και μη αναστρέψιμες συμπεριφορές, είναι απόρροια της λειτουργίας των σχολείων στην ευρύτερη περιοχή των Κροκεών.

 Το Υπουργείο Παιδείας και η Εκπαιδευτική Κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονεί ότι, η γενέτειρα του αείμνηστου Ακαδημαϊκού και ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, δικαιούται την απρόσκοπτη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κροκεές.

 Συμπαρατασσόμαστε στο αίτημα και την απαίτηση της νέας γενιάς για τη συνέχιση λειτουργίας του Γυμνασίου και Λυκείου Κροκεών.

 Ο Δήμος Ευρώτα δεσμεύεται εμπράκτως για την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητα των σχολικών συγκροτημάτων στις Κροκεές.

 Καλούμε τη Δ/νση της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, την Περιφερειακή Δ/νση Πελ/σου και το Υπουργείο Παιδείας, να κατοχυρώσει τη συνέχιση λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κροκεές, αλλά και σε όλο το Δήμο Ευρώτα.

 Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων στα υπάρχοντα σχολεία, πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα. Τόσο η ηλικία του μαθητικού δυναμικού της Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης όσο και οι υφιστάμενες γεωγραφικές συνθήκες δεν επιτρέπουν συγχωνεύσεις σχολείων.

 Στη βάση αυτή, θα κινηθεί η εκπαιδευτική πολιτική του Δήμου Ευρώτα και θα υπάρξει εμπεριστατωμένη μελέτη ποιοτικής αναβάθμισης και κοινωνικής διασύνδεσης των σχολείων μας>>.

 

 

 

 

  Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης


Ο Δήμαρχος Ευρώτα εξέδωσε την παρακάτω δήλωση με αφορμή το ίδιο θέμα :

  Με αφορμή το νέο καλλικρατικό χάρτη των σχολείων που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, στοχεύοντας σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις, συνενώσεις και δημιουργία πολυδύναμων σχολείων, θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση, προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα όσο και των συνδημοτών μου, δηλώνοντας τα εξής:

  Δεσμεύομαι προσωπικά για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην περιφέρεια του Δήμου Ευρώτα.

  Ως Δημοτική αρχή, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας, αναφορικά με την ομαλή λειτουργία αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων σχολικών μονάδων.

 

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Ευρώτα

Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

 

 

 

Συνάντηση αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Ηλία Παναγιωτακάκου με γονείς στο Γεράκι.

 

  Συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου για θέματα Παιδείας αντιδημάρχου Ευρώτα κ. Ηλία Παναγιωτακάκου και των γονέων από τη Δημοτική Κοινότητα Γερονθρών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στο οικείο Γυμνάσιο - Λύκειο.

  Η ανωτέρω συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, περί συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

  Ο κ. Παναγιωτακάκος μετέφερε το μήνυμα και τη θέληση του δημάρχου Ευρώτα κ. Γρυπιώτη, για τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του δήμου.

  Οι γονείς από την πλευρά τους, ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του κ. Παναγιωτακάκου, συμπαρατασσόμενοι στη δημοτική αρχή και την αμετακίνητη  θέση της, για συνέχιση λειτουργίας των σχολείων που ανήκουν στην περιφέρεια του Δήμου Ευρώτα.  

  Τέλος, μετά από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, οι γονείς των μαθητών από τη Δημοτική Ενότητα Γερονθρών, διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν την οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι ενέργεια του δήμου, για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιφέρειάς του.

 

 

 

 


To Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 21674 φορές  (Εως 13/3/2011, 11:30 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).