Θανάσης Δαβάκης - Υποδομές στη Λακωνία


Δαβάκης για Λεύκτρο - Σπάρτη: τι θα γίνει  με τις νέες εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες και τι θα γίνει με την ολοκλήρωση του έργου;

          

7/7/2014

Διευκρινήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός σημαντικού οδικού έργου της Λακωνίας, όπως αυτό της νέας Εθνικής Οδού Κλάδου Λεύκτρο –Σπάρτη ζητά με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοίδη, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δεί το φώς τής δημοσιότητος, κατά τη συνεδρίαση τών μετόχων του  Ομίλου που εκτελεί το έργο, οι τράπεζες πού χρηματοδοτούν τό έργο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα - Κλάδος  Λεύκτρο – Σπάρτη, ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, από το ελληνικό δημόσιο ύψους 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου.
Καί τούτο γιατί επιδιώκουν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις στή περίπτωση πού υπάρξει περαιτέρω μείωση τών διελεύσεων καί κατά συνέπεια μικρότερα έσοδα από τούς σταθμούς τών διοδίων.

Οι συγκεκριμένες εγγυήσεις του Δημοσίου παρέχονται σε περίπτωση  που τα έσοδα από τα διόδια είναι χαμηλότερα από εκείνα που προβλέπει η αρχική σύμβαση παραχώρησης. Εν τω μεταξύ καθυστερεί μεταξύ τραπεζών δημοσίου και αναδόχων να έλθει στη Βουλή η επικαιροποιημένη σύμβαση παραχώρησης για το συγκεκριμένο έργο.

Τέλος ο κ. Δαβάκης θέτει τα ακόλουθα δύο ερωτήματα προς τον Υπουργό Υποδομών:
1. Πότε θά έλθει στή Βουλή γιά κύρωση η νέα σύμβαση παραχώρησης τού συγκεκριμένου οδικού άξονα, όπως από τήν άνοιξη έχει ανακοινωθεί ;

2. Πότε θά περατωθεί τό έργο καί πότε προβλέπεται νά δοθεί στή κυκλοφορία ;