Παναγία Χρυσαφίτισσα


Στα Χρύσαφα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας


Με βαθύ σεβασμό, θρησκευτική ευλάβεια και σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, μετά από 400 και πλέον χρόνια το χωριό των Χρυσάφων υποδέχτηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 την θαυματουργό εικόνα της Ευρέσεως της «Παναγίας Χρυσαφίτισσας», που φυλάσσεται στην ιστορική πόλη της Μονεμβασίας.

Την εικόνα της Παναγίας υποδέχτηκε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, παρουσία του  Πανοσιολογιώτατου  Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα με την συνοδείας αυτού και πολλών Ιερέων της ευρύτερης περιοχής.

Το τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης απέδωσαν τιμές, ενώ οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης με τις βυζαντινές ενδυμασίες τους μετέφεραν νοερά τους παρισταμένους στην εποχή του Βυζαντίου.

Πλήθος πιστών οι οποίοι έραναν την εικόνα με άνθη λουλουδιών, με την κατάνυξη και τον σεβασμό που απαιτούσε το ιστορικό αυτό γεγονός, είχαν δημιουργήσει πνευματική αλυσίδα από το σημείο υποδοχής μέχρι την είσοδο του Ιερού Ναού της Παναγίας. Το άρωμα του λιβανιού ευγνωμονούσε   την «Υψηλοτέρα των Ουρανών», τον «Γλυκασμό των Αγγέλων», ενώ συγκινητικά ήταν τα λόγια των πιστών που με δάκρυα στα μάτια έλεγαν: «Καλώς όρισες στο σπίτι σου Παναγία, Χρυσαφίτισσα Κόρη».

Ύστερα από την σύντομη δέηση ακολούθησε η λιτανευτική πομπή προς τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας και εψάλη  Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και κηρύγματος. Την «Θείαν Εικόνα της Χρυσαφίτισσας » προσκύνησαν με αγάπη, ευσέβεια  και ταπεινοφροσύνη οι πιστοί , οι οποίοι ακούσαν και ωφελήθηκαν από τον μεστό πνευματικό λόγο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη μας.

Την υποδοχή της θαυματουργού εικόνας και την Θεία Λειτουργία τίμησαν με την παρουσία τους οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί η άρτια οργάνωση, η ευταξία και η φιλοξενία. Ειλικρινή συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στον Ιερέα της Ενορίας Χρυσάφων π. Νικόλαο Κωνσταντάκη, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Χρυσάφων, στο Τοπικό Συμβούλιο Χρυσάφων, στις γυναίκες των Χρυσάφων που παρασκευάσαν πάνω από 6.000 παραδοσιακά γλυκά για να προσφερθούν στους παρευρισκόμενους ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης, στους εθελοντές που επιμελήθηκαν την διευθέτηση και την οργάνωση του χώρου, σε κάθε κάτοικο της Χρύσαφας από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, που με σεβασμό στη φυσιογνωμία και τη μοναδικότητα του ιστορικού γεγονότος  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην «Παναγία Χρυσαφίτισσα».

Η θεία εικόνα επέστρεψε στην ιστορική πόλη της Μονεμβασίας.

 

πηγή : monemvasianews.gr