Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.


ΘΕΜΑ : Έκδοση ψηφίσματος δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σπάρτης με αφορμή το πρωτοφανές πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας.

Δημοτικό Συμβούλιο της 4/6/2014

Ο προεδρεύων δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Τζωρτζάκης έδωσε το λόγο στο δημοτικό σύμβουλο κ. Αργυρόπουλο Παναγιώτη, ο οποίος ανάγνωσε στο σώμα το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας συλλογικών φορέων Σπάρτης κατά των χημικών όπλων.

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με αφορμή το πρωτοφανές πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας που συντελείται εν πλω στην κλειστή Μεσογειακή θάλασσα, ανοικτά των Κρητικών αλλά και των Λακωνικών ακτών, ως συλλογικοί φορείς και πολίτες της Σπάρτης δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας.

Η μέθοδος αυτή που επελέγη και εξελίσσεται σιωπηλώς και με ύποπτο τρόπο, δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός που στην εξέλιξή του μπορεί να απειλήσει το ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για την καταστροφή των χημικών όπλων βαρύνει ακέραια τις χώρες που παράγουν και προμηθεύουν τις πρόδρομες ουσίες (πρώτες ύλες) και πρέπει αυτές να επωμιστούν το βάρος της καταστροφής τους. 

Ως συνειδητοποιημένοι πολίτες καταγγέλλουμε το γεγονός και ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιο λόγο αποδέχθηκε την πραγματοποίηση αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή, τι κάνει για να αποτραπούν οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια διπλωματικά ή άλλα μέσα έχει χρησιμοποιήσει ή πρόκειται, έστω και τώρα, να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό. Καλούμε επίσης τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές (βουλευτές Λακωνίας, Αντιπεριφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους Π.Ε.Λακωνίας, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης) να πάρουν θέση και να μεταφέρουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην υλοποιούμενη διαδικασία.

Στηρίζουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες έκφρασης ανησυχίας και διαμαρτυρίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συλλογικό φορέα ή πολίτη να ενισχύσει την πρωτοβουλία μας και να (παρευρεθεί σε) ενισχύσει τις επόμενες δράσεις μας, δεδομένου ότι είμαστε μόνο στην αρχή και , όπως φαίνεται, το «πείραμα» αυτό θα διαρκέσει καιρό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι εφεξής σε κάθε σχετική με χημικά όπλα υπόθεση θα υπάρχει σθεναρή και ανυποχώρητη αντίδραση από την κοινωνία που πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται ώστε να είναι σε εγρήγορση.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Στο ξεκίνημά της, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι παρακάτω συλλογικότητες:

ΕΛΜΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ “ΡΟΔΟΝ”

ΟΜΑΔΑ “ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ”

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ

Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης αποφασίζει ομόφωνα

Υιοθετεί το ψήφισμα της ανοιχτής πρωτοβουλίας συλλογικών φορέων Σπάρτης κατά των χημικών όπλων που εκδόθηκε στις 3-6-2014.