6/θ Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΛΥΤΡΑΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΩΝ


Το 6/θ Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5-6-2014) και θέλοντας να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σε θέματα προστασία και σεβασμού του περιβάλλοντος, οργάνωσε κι εφέτος εκστρατεία καθαρισμού των ακτών της Πλύτρας.

Συγκεκριμένα 90 μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους, σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας και το Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S. , βρέθηκαν στις 9:00 π.μ. στις παραλίες Αρτάνη και Παχιάς Άμμου της Πλύτρας. Τοποθέτησαν σε εμφανές σημείο, πολύ κοντά στη θάλασσα, πανό με σύνθημα: « Η Μεσόγειος εκπέμπει S.O.S . Μπορούμε να τη σώσουμε » και στη συνέχεια αφού πήραν σαφείς οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό πρόβλημα ή ατύχημα, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα γάντια και σακούλες απορριμμάτων και ξεκίνησαν το έργο τους. Χτένισαν κυριολεκτικά τις δύο παραλίες συλλέγοντας και καταγράφοντας κάθε αντικείμενο μικρό ή μεγάλο που αποτελούσε ρύπο για την ακτή.

Από τα ειδικά δελτία καταγραφής των απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι το πλαστικό και το χαρτί αναδεικνύονται «πρωταθλητές ρύπανσης των ακτών». Στο χώρο της παιδικής χαράς μαθητές των μικρότερων τάξεων συμμετείχαν σε παιχνίδια περιβαλλοντικού θέματος που είχαν προετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί τους.

Η δράση αυτή του σχολείου συνέπεσε με τα εγκαίνια ενημερωτικού περιπτέρου τoυ ευρωπαϊκού έργου LIFE AMMOS για την πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες και έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκπαιδευμένο προσωπικό για το έργο αυτό.

Στο τέλος της εθελοντικής αυτής προσπάθειας όλοι οι μαθητές είπαν ότι πρόθυμα θα συμμετείχαν ξανά σε παρόμοια δραστηριότητα αλλά επεσήμαναν ότι και οι μεγάλοι πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σεβασμό για το περιβάλλον, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη του προβλήματος.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Παπαδιανίκων συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας για ενεργό συμμετοχή σε δράσεις προστασίας των ακτών, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για όλους μας και πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.