Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης


Ανακοίνωση του Σωματείου "Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης"

Αγαπητοί Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης,

Το 2017 υπήρξε μια πολύ παραγωγική χρονιά για την πρωτοβουλία μας σχετικά με την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, τόσο για τους συλλογικούς φορείς που στήριξαν την όλη προσπάθεια, όσο και για το νεοσύστατο σωματείο μας.

Η στρατηγική που ακολουθήσαμε για την επίτευξη των στόχων μας μέχρι τώρα, είναι η πλήρης δημοσιοποίηση των ενεργειών μας, όπως και των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων. Με την δημοσιότητα - και γι’ αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης - πετύχαμε αρχικά να ενημερωθούν οι Σπαρτιάτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι και βεβαίως να ασκήσουμε την αναγκαία πίεση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είναι μέχρι σήμερα ο απολύτως αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση όλων των προαπαιτουμένων δράσεων προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες για την προκήρυξη της μελέτης του έργου.

Τα κυριότερα σημεία, στα οποία η συντονισμένη από την πρωτοβουλία μας παρουσία των ενεργών πολιτών με την στήριξη θεσμικών εκπροσώπων του τόπου μας, υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπισή τους, και στα οποία θέλουμε να σταθούμε, είναι τα εξής:
•    Διερευνήσαμε διεξοδικά τους λόγους της καθυστέρησης της προκήρυξης της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης από τον Φεβρουάριο του 2016, αμέσως μετά την σύσταση της παρούσας πρωτοβουλίας από τους  φορείς της πόλης μας
•    Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο αναζητώντας τα αίτια των καθυστερήσεων
•    Αναδείξαμε με επιστολή μας στις 8/5/2017 στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, την οποία υπέγραψαν 1500 Σπαρτιάτες και φίλοι της Σπάρτης και 40 φορείς, το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού δεν είχε οριστικοποιήσει από το 2014 ποιά από τα ευρήματα στο χώρο του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ  είναι διατηρητέα ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο μέρος του οικοπέδου είναι ελεύθερο για την ανέγερση του κτιρίου. Η απόφαση από το Κ.Α.Σ. ελήφθη στις 13/6/2017 μετά την έντονη διαμαρτυρίας μας.
•    Ολοκληρώθηκε η τοπογράφηση του ακινήτου-οικοπέδου για να προχωρήσει η τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά την άσκηση έντονης πίεσης από την πλευρά μας.
•    Αναδείξαμε το γεγονός ότι από το 2006 δεν έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού η μουσειολογική μελέτη και μετά την διαμαρτυρία μας μέσω της προαναφερθείσας επιστολής , εγκρίθηκε ποσόν 15.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης
•    Για πρώτη φορά τίθεται επισήμως – μετά την προφορική και γραπτή απαίτησή μας - χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να προχωρήσουμε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών
•    Αναδείξαμε το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν διέθετε τις αναγκαίες πιστώσεις για την χρηματοδότηση της μελέτης του Νέου Μουσείου και επιβεβαιωθήκαμε από το γεγονός ότι την μελέτη χρηματοδοτεί πλέον το Υπουργείο Οικονομικών.
•    Δημιουργήσαμε το νέο σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ» για την τυπική και θεσμική  πλέον εκπροσώπησή μας.
Μένει ακόμα να ολοκληρωθούν:
•    οι όροι δόμησης στην ζώνη των 15 μέτρων πέριξ του διατηρητέου κτίσματος από τον Δήμο Σπάρτης.
•    η κυκλοφοριακή μελέτη εντός και εκτός του οικοπέδου του Μουσείου
•    οι απαλλοτριώσεις, με την απόφαση του Εφετείου, όπου έχουν προσφύγει οι ιδιοκτήτες για τον καθορισμό τιμής μονάδος. Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει την επίσπευση των διαδικασιών για την εκπόνηση των μελετών.
•    τα τεύχη για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
•    η χρηματοδότηση του έργου του Νέου Μουσείου

Με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και κατά το 2018 και μέχρι να δούμε την θεμελίωση και ανέγερση του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την απόφαση και ζητάμε από όλους να την στηρίξετε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα σε έναν χρόνο έγιναν όλα όσα δεν είχαν συντελεστεί από το 2005 που έγινε η εξαγορά του ΧΥΜΟΦΙΞ για την δημιουργία του Μουσείου, και αυτό οφείλεται σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες και πολίτες που στήριξαν και έμειναν ανυποχώρητοι στην όλη προσπάθεια!

Σας ευχόμαστε από καρδιάς ΥΓΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και το 2018 να είναι για το Μουσείο και για την πόλη μας μια πολύ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Το ΔΣ του Σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ
=============