Μονεμβασία - Η πολιούχος Παναγία Χρυσαφίτισσα


Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγιάς Χρυσαφίτισσας στη Μονεμβάσια


Πάνδημη συμμετοχή στον εορτασμό της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στη Μονεμβασία

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, την Δευτέρα του Θωμά 28/4/2014, οι Μονεμβάσιοι τίμησαν την Πολιούχο τους, την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα.


Αρκετοί προσκυνητές από τη Μονεμβασία μα και από τη γύρω περιοχή κατέκλυσαν τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα τους ναούς, για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργό Εικόνα Της, να απευθύνουν την προσευχή τους, να προσφέρουν το τάμα τους, να Την ευχαριστήσουν.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Θωμά, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσαφιτίσσης, Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρα συμπαραστατούμενου απο τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Ευστάθιο, απο τον βοηθό Επίσκοπο Ανδρούσης κ.κ Θεόκτιστο και από πλειάδα ιερέων της ευρύτερης περιοχής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε Ιερά Παράκληση στην Παναγιά μας και έπειτα ο Όρθρος και η Νυκτερινή Θεία Λειτουργία.

Νωρίς το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Ελκομένου Χριστού, όπου τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ Θεόκτιστος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Μονεμβασίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος μέσα στις δρομικές και τα καλντερίμια της Βυζαντινής καστροπολιτείας.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας περαίνοντας ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς και τις Αρχές της περιοχής για τη συμμετοχή, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μονεμβασιας και εφημέριο Μονεμβασίας π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό και το Εκκλησιαστικό Συμβουλιο για την άρτια οργάνωση και ευταξία της όλης πανηγύρεως.

Τόσο την παραμονή όσο και την κυριώνυμο ημέρα σύσσωμες οι Αρχές του τόπου και οι τοπικοί άρχοντες έδωσαν το παρών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Περιφερειάρχης Πελοπόννησου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μακρής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων κ. Γιάννου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων κ. Τσολομύτης, ο Λιμενάρχης Μονεμβασίας κ. Περδίκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Μισθός.

Η Παναγία μας, η επονομαζόμενη Χρυσαφίτισσα, ας είναι αρωγός, βοηθός και προστάτιδα στη ζωή κάθε πιστού.

 

 

 

φωτο : pakia-lakonia.blogspot.com