Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας


Ντία Τζανετέα : Υλοποιούμε έργα 100.000.000 εκ. ευρώ στη Λακωνία και προχωράμε στο σχεδιασμό μας για την επόμενη πενταετία

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα σε δηλώσεις της, μετά την συνεργασία που είχε με τους τεχνικούς υπαλλήλους της Δ/σης Τεχνικών Έργων στις 10/4/2014, επισήμανε το σημαντικό έργο που εκτελείται σήμερα στην Λακωνία σε όλους τους τομείς και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι η Λακωνία σήμερα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.

Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι έχουμε καταφέρει με την καλή συνεργασία και την μεθοδική δουλειά να εκτελούνται  στο νομό έργα άνω των 60.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. Ο δρόμος Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρω κατασκευάζεται, ο δρόμος Μονεμβάσια – Νεάπολη προϋπολογισμού 14,6 εκ. ευρώ κατασκευάζεται, το λιμάνι Γυθείου προϋπολογισμού 22,2εκ. ευρώ κατασκευάζεται.

Τα δύο αλιευτικά καταφύγια της Γλυκόβρυσης και των Βελανιδίων ολοκληρώνονται και του Αγίου Νικολάου οδεύει προς ολοκλήρωση. Το Μουσικό σχολείο Σπάρτης προϋπολογισμού 6,9εκ ευρώ κατασκευάζεται, η στατική ενίσχυση και αποκατάσταση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης προϋπολογισμού 1,4εκ. ευρώ κατασκευάζεται. Ο επαρχιακός δρόμος Σπάρτη – Σκούρα – Γεράκι  και η κατασκευή νοσηλευτικής μονάδας 19 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης καθώς και η Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Ευρώτα συνολικού προϋπολογισμού 18.3 εκ ευρώ δημοπρατήθηκαν και σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφή η σύμβαση για να ξεκινήσουν.

Δημοπρατήθηκε επίσης η σωστική ανασκαφική έρευνα του οικοπέδου που θα ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης. Για την νέα είσοδο της Σπάρτης από την οδό Λυκούργου ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και η αδειοδότησή της και σύντομα θα δημοπρατηθεί. Επιπλέον, εκτελείται πλήθος μικρότερων έργων αποκατάστασης και συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου αλλά και δημοτικών δρόμων σε συνεργασία με τους δήμους της Λακωνίας

Ολοκήρώσαμε και εγκρίναμε την μελέτη της μαρίνας του Γυθείου ενώ ταυτόχρονα μελετουμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο σημαντικά έργα όπως η σύνδεση του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης με την υπάρχουσα Εθνική οδό Τρίπολης Σπάρτης με παράλληλη εξυπηρέτηση των παρακείμενων οικισμών, την σύνδεση του Αγίου Βασιλείου με το νέο λιμάνι Γυθείου μέσω Μαυροβουνίου, την βελτίωση του δρόμου Μονεμβάσια – Άγιος Φωκάς, την παράκαμψη Ασωπού Παπαδιανίκων και βελτίωση του δρόμου μέχρι την Ελίκα, την ολοκλήρωση της μελέτης δρόμου Νεάπολη – Παλαιόκαστρο, την κατασκευή ΜΑΦ & ΨΤΑΦ στο νοσοκομείο Σπάρτης, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Αρεόπολη, Μολάους , Νεάπολη και Βλαχιώτη, την ανακατασκευή των ορειβατικών καταφυγίων Πάρνωνα και Ταϋγέτου, την εκτίμηση των επιπτώσεων στο κόλπο Βατίκων από την αγκυροβολία των δεξαμενοπλοίων, τον φωτισμό του Κάστρου της Μονεμβάσιας,την αναβάθμιση του Γηροκομείου Σπάρτης και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους του τομείς,  όπως  του πολιτισμού του  αθλητισμού, του περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν  εκτενώς και οι μελέτες που εκτελούνται από άλλους φορείς και αφορούν την Λακωνία και για τις οποίες υπάρχει συνεχής παρακολούθηση τόσο από την ίδια την Αντιπεριφερειάρχη όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες παρεμβαίνουν με την εμπειρία τους στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Για το φράγμα της Κελεφίνας η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτη τελειώνει μέσα στο Μάιο του 2014 οπότε θα έχουμε πολύ σύντομα μια ολοκληρωμένη μελέτη, το ίδιο και ο δρόμος από το Πυρί μέχρι το Γύθειο του οποίου η περιβαλλοντική μελέτη έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια  και αναμένουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο για ένταξη του έργου για χρηματοδότηση.  Επίσης στον άξονα Τρίπολη Σπάρτη Γύθειο η παράκαμψη της Σπάρτης (Σκούρα – Πυρί) προϋπολογισμού 21,4εκ. ευρώ που είχε μείνει ημιτελής από το Γ΄ ΚΠΣ δημοπρατήθηκε. Πολύ σύντομα τα έργα θα ξεκινήσουν.

Τέλος η κ. Τζανετέα ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των τεχνικών Υπηρεσιών για την προσπάθεια που καταβάλουν και την αποτελεσματικότητα τους και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της και την αρωγή της σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν.