Σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου.


 

 

Ολοκληρώθηκε με σημαντικές ομιλίες και τοποθετήσεις, έξι ώρες μετά την έναρξη της η σύσκεψη με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγρότες, μέλη του πρωτογενούς τομέα και φορείς.


 

Πέτρος Τατούλης : "  Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Οι έξυπνες κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν και έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα τις κρίσεις να τις μετατρέπουν σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτό είναι το χρέος μας σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτό το δρόμο πρέπει να αναδείξουμε ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας  ".

 


Στην καταληκτική του ομιλία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, απαντώντας σε πολλές αναφορές που έγιναν από αυτούς, ανέλαβε και ταυτόχρονα ανέδειξε ευθύνες που οδήγησαν την Περιφέρεια στην κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα, ενώ προχώρησε σε σημαντικές τοποθετήσεις όσον αφορά την θεσμική ισχύ που προσφέρεται με την επερχομένη σύσταση της ΕΠΑΕ (Ένωσης των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος), ανακοινώνοντας και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ισχύσουν οι Ελληνικοί νόμοι απέναντι στα «παρά νόμου» κατεστημένα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ακόμα ότι ως μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, η Πελοπόννησος θα προωθήσει την δική της στρατηγική για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το σύνολο των τοποθετήσεων της σύσκεψης θα αποτελέσουν αντικείμενο ομάδας εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας που θα καθίσουν και θα βγάλουν συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για περαιτέρω διαβούλευση

Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ακόμα και στα χειρότερα σημείωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης κλείνοντας την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Οι έξυπνες κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν και έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα τις κρίσεις να τις μετατρέπουν σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτό είναι το χρέος μας σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτό το δρόμο πρέπει να αναδείξουμε ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.»

Σημεία καταληκτικής ομιλίας Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη
Ως γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι αν και η αγροτική ανάπτυξη επωφελήθηκε των τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η κατάσταση αντί για να καλυτερέψει έχει χειροτερέψει. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε μεγάλες σκέψεις. Τι ήταν αυτό που έφταιξε; Η χρηματοδότηση; Η αδυναμία απορρόφησης της χρηματοδότησης; Η το βασικότερο θέμα όπως όλοι εσείς τα είπατε, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η έλλειψη συγκεκριμένου μοντέλου που θα δημιουργούσε μετρήσιμα στοιχεία, ώστε σήμερα εμείς ερχόμενοι να ξέρουμε τι έφταιξε και δεν πήγε καλά; Ποιες ήταν οι αστοχίες του συστήματος;

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ήταν ότι το τελικό αποτέλεσμα, ήταν ένα τέλμα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν αυτή τη στιγμή να μας μπαίνουν σημαντικές σκέψεις που μας φέρνουν πολύ πίσω για να υποδεχθούμε το αύριο που έχει κάνει βήματα με κανόνες όμως του χτες.

Η περιφέρεια έχει πλέον δύο ρόλους, να διαμορφώσει με όλους εσάς μαζί με όλες τις δομές και τους πολίτες την στρατηγική και το μοντέλο που θα επιλέξουμε για να πάμε μπροστά αυτό που με κανόνες της πολιτικής οικονομίας λέγεται στρατηγικός σχεδιασμός των προτεραιοτήτων που κάνουμε στην αγροτική ανάπτυξη για να προωθήσουμε την τοπική μας οικονομία.

Η δεύτερη ευθύνη είναι η δυνατότητα μας που έχουμε να παρέμβουμε στο θεσμικό επίπεδο και αυτή υπάρχει γιατί θα υπάρχει σε λίγο η Ένωσης των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος που όπως ο κύριος Πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις εκλογές θα αποτελεί ένα σημαντικό όργανο παρόμοιο με το Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό θέλω να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ πιο προετοιμασμένοι και στα θεσμικά επίπεδα γιατί αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από αυτό το όργανο αυτό εκείνο που περισσότερο θα ενδιαφέρει είναι η παρέμβαση μας σε θεσμικό επίπεδο, στο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας ευθύνη.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολικής, και μια που είμαστε μέλος πλέον του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, με ότι αυτό συνεπάγεται, ο στόχος στην μας στην αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι να είμαστε ήδη με σοβαρή προετοιμασία έτοιμοι ώστε να προωθήσουμε και εμείς σαν Περιφέρεια Πελοποννήσου την δική μας στρατηγική για την αναθεώρηση αυτή.

Στο θέμα των συνεταιρισμών κανένας δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης τους. Τόσα χρόνια όμως σαν πολιτικοί, σαν κόμματα δεν πολιτικοποιήσαμε και δεν κομματικοποιήσαμε τις συνεταιριστικές οργανώσεις; δεν τις διαφθείραμε όλοι μας; Αφήσαμε λοιπόν σε καμία περίπτωση να πραγματώσουν τους στόχους τους και τους σχεδιασμούς τους;

Εδώ υπάρχει συνεταιριστική τριτοβάθμια ένωσης η οποία είναι παρά νόμου, και διαπραγματεύεται μόνο καλλιέργεια, μόνο προϊόν, και δεν μίλησε κανένας όλοι τους κάλυπταν. Επειδή όμως εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ανεξάρτητα εάν υπάρχει η πιθανότητα ποινών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναξιοπιστία μας, τουτέστιν στην αγροτική πολιτική τιμωρίες, εμείς επειδή έχουμε προτάξει στο συμβόλαιο που κάναμε με τους Πελοποννήσου συμπολίτες μας την αναγκαιότητα η περιφέρεια να γίνει μια Ευρωπαϊκή περιφέρεια από εδώ και πέρα στο θέμα της δικής μας ευθύνης, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου και κύριοι Σύμβουλοι θα ισχύουν όλοι οι νόμοι του Ελληνικού κράτους και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τα πράγματα.

Είναι αναγκαίο να αναβιώσουν τα τοπικά συμβούλια που υπήρχαν στην χώρα μας. Ο έντονος όμως κομματισμός και η ακραία κομματική αντιπαράθεση τα εξόντωσε στην πορεία, γιατί άφησε τους συνεταιρισμούς να αποτελούν μαγαζιά των κομμάτων και άφησε ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα και την ικανότητα να διαχειριστούν τόσο υψηλές απόψεις και ιδέες να κάνουν κουμάντο στην βάση της κομματικής τους ταυτότητας. Και αυτό ήταν ολέθριο για την χώρα.

Μια ομάδα εμπείρων ανθρώπων τόσο στο επίπεδο της αγροτικής οικονομίας, όσο και στο επίπεδο της κτηνοτροφίας αλλά και στο επίπεδο της αλιείας θα καθίσουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματα διαμορφώνοντας ένα δια ταύτα το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας για περαιτέρω διαβούλευση. Έτσι ώστε συνεχώς όσο θα βαθαίνει η διαβούλευση να καταλήγουμε μαζί σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνιστούν την στρατηγική μας στην βάση όμως της μεγαλύτερης συμφωνίας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία.

Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ακόμα και στα χειρότερα. Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Οι έξυπνες κοινωνίες είναι αυτές που μπορούν και έχουν την ευελιξία και την δυνατότητα τις κρίσεις να τις μετατρέπουν σε ανάπτυξη. Αυτό είναι το καθήκον μας αυτό είναι το χρέος μας σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αυτό το δρόμο πρέπει να αναδείξουμε ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

 

 

 

 

 

Τo Aρθρο αυτό αναγνώστηκε 14407 φορές  (Εως 24/1/2011, 10:30 μμ. Powered by web1counter , Urchin Software and Google Analytics).