Μανουσάκειον Μουσείο Δήμου Σπάρτης


ΜΑΝΟΥΣΑΚΕΙΟΝ : Ένα νέο Μουσείο γεννήθηκε στη Σπάρτη!


Ένας ακόμη χώρος πολιτισμού παραδόθηκε από τον Δήμο Σπάρτης στους κατοίκους και στους επισκέπτες του Δήμου Σπάρτης την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014 κατά την τελετή εγκαινίων του Μανουσακείου Μουσείου.

Το Μανουσάκειο, Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου αποτελεί δωρεά του αειμνήστου Λεωνίδα Μελετίου Μανουσάκη, ο οποίος το 1996 δώρισε στο Δήμο Σπάρτης την οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο, το οθωμανικό λάβαρο κ.α. Στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασσικίζον οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα επί της οδού Ανανίου 13 στη Σπάρτη.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Ταξίαρχος - Δ/τής του ΚΕΕΜ κ. Χρήστος Μακρής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, ο πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Πατσιλίβας κ.ά.


Το Μανουσάκειο Μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολή πολυμέσων, να επισκεφτούν και να «γευτούν» όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης τον τελευταίο αιώνα.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Αργειτάκος ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο της Σπάρτης. Πρώτα γιατί εκπληρώνει το χρέος του απέναντι σε έναν μεγάλο δωρητή, τον αείμνηστο Λεωνίδα Μανουσάκη, που άφησε δωρεά το 1996 στην πόλη του τόσο τη νεοκλασσική αυτή οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο και κειμήλια, όπως το οθωμανικό λάβαρο, όσο και το οικόπεδο το οποίο ο Δήμος το προσέφερε για να αναγερθεί το κτήριο του Πανεπιστημίου της πόλης μας.

Αποτελεί ηθική υποχρέωση για μας κάθε δωρεά είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη να αξιοποιείται έτσι όπως ο δωρητής έχει ορίσει και προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Πράγματι με τα εγκαίνια του νέου αυτού Μουσείου του Δήμου πραγματοποιείται η επιθυμία του δωρητή ο οποίος ήθελε να λειτουργήσει ένα μουσείο όπου θα εκτίθενται τα χαρακτηρισμένα in situ κειμήλια της οικογένειας του.

Είναι σημαντική όμως μέρα για το Δήμο μας γιατί παραδίδει στους πολίτες του αλλά και στους επισκέπτες του έναν χώρο πολιτισμού.

Ο Πολιτισμός εξάλλου αποτελεί για τη Σπάρτη το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Με ενέργειές του, ο Δήμος διέσωσε και ανακαίνισε με χρηματοδότηση του 3ου Κ.Π.Σ. ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά κτήρια της πόλης και συντήρησε τα κειμήλια που διέθετε η οικογένεια Μανουσάκη με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης με ίδιους πόρους δημιούργησε ένα αξιόλογο Μουσείο αναθέτοντας την Μουσειολογική μελέτη και έρευνα σε ειδικούς επιστήμονες υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει προγραμματικής σύμβασης.

Το Μουσείο έχει θέμα «Αστικός και Λαϊκός Βίος στη Σπάρτη τον 20ό αιώνα» και πληροί όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολή πολυμέσων, να επισκεφτούν και να «γευτούν» όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης τον τελευταίο αιώνα.

Σήμερα σε πρώτη φάση εγκαινιάζουμε, στον όροφο του Μουσείου, μόνιμη έκθεση που αφορά στον αστικό βίο στη Σπάρτη τον 20ό αιώνα.

Περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αυτής. Σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το οθωμανικό λάβαρο το οποίο έφερε από το Λέσβο το 1912 μετά από την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς, ο Σπαρτιάτης ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανουσάκης (θείος του δωρητή).

Το λάβαρο αυτό έχει περιέλθει στην κατοχή του Δήμου αφού συντηρήθηκε και  χαρακτηρίστηκε, μεταξύ άλλων αντικειμένων, ως κινητό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Εκτίθενται επίσης οικογενειακά κειμήλια που δωρήθηκαν στο Μουσείο και από άλλους Σπαρτιάτες πολίτες που επιθυμούν να μοιραστούν με τους συμπολίτες τους το μερίδιο της ιστορίας της πόλης τους, που τους αναλογεί αλλά και το μοναδικό συναίσθημα που τους συνδέει με τα αντικείμενα αυτά.

Γι’ αυτό θα ήθελα πρώτα αυτούς να ευχαριστήσω για τη σημαντική αυτή προσφορά τους και συμβολή τους στη γέννηση του νέου αυτού Μουσείου.

Ο Δήμος επίσης με αγορά του κατέχει μια αξιόλογη λαογραφική συλλογή ώστε να εκτεθεί στο ισόγειο του κτηρίου ολοκληρώνοντας κα το τμήμα του λαϊκού βίου.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο για τη δική του συμβολή και στήριξη.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελ/σου,

Την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Δυτικής Πελοποννήσου.

Τους πρώην Δημάρχους Δημοσθένη Ματάλα και Χρήστο Πατσιλίβα και εδώ να τιμήσω την μνήμη του εκλιπόντα πρώην Δημάρχου Σαράντου Αντωνάκου, ο οποίος συνέβαλλε ενεργά στη δημιουργία του έργου αυτού.

Να ευχαριστήσω επίσης τους φορείς και τους δημότες της πόλης που συνέβαλαν και θα συμβάλουν και στο μέλλον στη δημιουργία και ολοκλήρωση του Μουσείου.

Επίσης όλους τους συντελεστές του έργου, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τη μουσειολόγο κα Έφη Μαντζούτσου και τους συνεργάτες της για την εκπληκτική δουλειά τους, την Επιτροπή παρακολούθησης και συντονισμού του έργου, καθώς και τους εργολάβους του έργου.

Τα ονόματα όλων αναγράφονται στο πάνελ των ευχαριστιών.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι το Μανουσάκειο αποτελεί συμπλήρωμα του Μουσείου της Νεότερης Σπάρτης.

Κυρίες και Κύριοι

Ένα Μουσείο γεννιέται. Έγκειται σε όλους, πρώτα στο Δήμο και έπειτα σε όλους τους δημότες η ολοκλήρωση, η προβολή, η λειτουργία και αξιοποίησή του για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι σελίδες από την ιστορική και ένδοξη ζωή της πόλης που ζούμε και αγαπούμε».