Δήμος Ανατολικής Μάνης - Εκδηλώσεις


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστές τιμές εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου στη Μάνη


Επίκεντρο των εκδηλώσεων παραμονή και ανήμερα της επετείου ήταν η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης η Αρεόπολη. Εκεί όπου συναντήθηκαν τόποι ιστορικοί με κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά.

Μάνη, Κρήτη, Σούλι, Μεσολόγγι, Άρτα, Καλαμάτα, Πάτρα, Πόντος εξέθρεψαν ήρωες οι οποίοι κράτησαν άσβεστα τα νάματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας απέναντι στον κοινό κατακτητή την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε αυτό το συναπάντημα που την μυσταγωγία του έζησαν το διήμερο που πέρασε όσοι βρέθηκαν στην Αρεόπολη, ως συνδετικοί κρίκοι είναι πρόσωπα ξεχωριστά και μοναδικά. Όπως ο μπαρμπα Γιάννης Φατσέας από την Ασή Γωνιά, ο οποίος κάθε χρόνο με πολυάριθμη αντιπροσωπεία από τα Χανιά και τα Σφακιά έρχονται ταπεινοί προσκυνητές της μανιάτικης ιστορίας. Και φέτος κατέθεσαν ως δώρο ένα συγκλονιστικό ριζίτικο τραγούδι που μιλά για τον αγώνα των Μανιατών και το οποίο συνέθεσε ένα νέο παιδί, ο Μανώλης Αγγελάκης που συγκλόνισε, αποδίδοντάς το συνοδεία της κρητικής λύρας και του λαγούτου κάτω από το άγαλμα του Πετρόμπεη. 

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου σύντομα θα στηθεί στον Κήπο των ηρώων το άγαλμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Στο Σούλι οι Μανιάτες κάθε χρόνο τιμούν τις εκδηλώσεις στο Κούγκι και απολαμβάνουν την αγάπη και την φιλοξενία της μανιάτισσας Δημάρχου Σταυρούλας Μπραίμη - Μπότση.

Οι Μερακλήδες από την Άρτα - οι οποίοι για πρώτη φορά συμμετείχαν στην εκδήλωση -, μαζί με το ΚΑΠΗ της Άρτας ξεσήκωσαν με την λεβεντιά τους και την αγάπη τους για τον τόπο μας.

Από το Περιστέρι η Ένωση των Ποντίων μετέφερε τις μνήμες της Μικράς Ασίας, μνήμες τόσο ζωντανές και στη Μάνη.

Οι Ελληνομνήμονες από την Καλαμάτα και ο Σύλλογος παλαιών όπλων από την Πάτρα ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο  την κοινή πορεία των τριών ιστορικών τόπων.

Η Μανιάτικη ιστορία έχει γράψει λαμπρές δόξες Ιστορίας και στην αναδρομή, παραμονή  της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη όλοι ξαναθυμήθηκαν τον Πετροπουλάκη στην Κρήτη, τον Δεμέστιχα στον Μακεδονικό αγώνα και τον Δαβάκη στο Έπος του 40.


Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μαζί με τις τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου τίμησαν την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 τον ξεσηκωμό των Μανιατών,  με τις εκδηλώσεις που ολοκλήρωσαν το τριήμερο που προετοιμάστηκε από το Δήμο Ανατολικής Μάνης και το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με την ταυτόχρονη πτήση αεροσκαφών, όπως πάντοτε απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των απλών ανθρώπων που κάθε χρόνο τιμούν την επέτειο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ξεχωριστή  θέση στα δρώμενα των τριήμερων εκδηλώσεων είχε και η Ομάδα Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Φέτος για πρώτη φορά  διεξήχθη με αφετηρία την Αρεόπολη, το «1ο Τρόπαιο Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821». Επετειακή πορεία που διοργανώνει το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2014.