Πρόγραμμα - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17ης Μαρτίου.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου στη Μάνη με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014.

 

Τριήμερες - από 15 έως και 17 Μαρτίου - θα είναι και φέτος οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αρεόπολη, το Γύθειο και την Καρδαμύλη για την επέτειο της έναρξης του αγώνα  των Μανιατών εναντίον των Τούρκων κατακτητών.

Οι φετεινές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας και συνδιοργανώνονται από τους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, όπως πάντοτε οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Καρδαμύλη στις 14.00 το μεσημέρι με την άφιξη των Μαντατοφόρων από την έδρα του Πετρόμπεη με το μήνυμα της έναρξης του αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Στο Ηρώο θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση , θα κατατεθούν στεφάνια και θα αποδοθούν τιμές. Αφού εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας θα ακολουθήσει προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του 1821. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής τους απόφασης να ξεκινήσουν τον αγώνα, θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί.

Στη συνέχεια και γύρω στις 17.00 το απόγευμα οι καπεταναίοι έφιπποι θα φθάσουν στον Πύργο Τζανετάκη στο Γύθειο, όπου και θα λάβει χώρα η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων. Μετά τους παραδοσιακούς χορούς, η πομπή των παρευρισκομένων θα μεταβεί στο Ηρώο του Γυθείου, όπου θα λάβουν χώρα η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και το προσκλητήριο νεκρών. Η όλη τελετή θα ολοκληρωθεί με την οφειλόμενη απόδοση τιμών.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 το μεσημέρι στις 12 ξεκινά η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων με τους ιππικούς αγώνες να δεσπόζουν όπως κάθε χρόνο. Συμμετέχουν ο Ιππικός Σύλλογος Μάνης, ο Σύλλογος Φιλίππων Μάνης καθώς επίσης ιππείς και ιππικοί σύλλογοι από την περιοχή και όλη τη χώρα. Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στην Αρεόπολη όπου και θα γίνει η απονομή των επάθλων από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ν. Ανδρεάκο.

Το απόγευμα στις 15.30 θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων με ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς από τα σχολεία του Δήμου. Στη συνέχεια το τελετουργικό περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της Μάνης και εκπροσώπους συλλογικών φορέων. Θα ακολουθήσει δρώμενο που θα αναφέρεται στην πολεμική αρετή των Μανιατών. Έπεται λαμπαδηδρομία ενώ οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως οι επίσημοι θα μεταβούν στην πλατεία της 17ης Μαρτίου, όπου για μια ακόμα φορά οι μαθητές των Λυκείων της Μάνης θα μεταφέρουν στον κόσμο τη μυσταγωγία της αναπαράστασης της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα κατατεθούν στεφάνια και στη συνέχεια οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση.