Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των γονιών της Σπάρτης μετά από όσα γράφονται και σχολιάζονται σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) προς αποφυγή άσκοπου πανικού και συνέχισης της παραπληροφόρησης θεωρεί υποχρέωση του απέναντι στους πολίτες και τις οικογένειες να ενημερώσει για το πιθανό κρούσμα φυματίωσης και την αντιμετώπισή του.

Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και σαφώς δεν είναι ανίατη. Σύμφωνα με τις οδηγίες των επίσημων ειδικών ιατρικών φορέων και του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Θετική Mantoux  δεν σημαίνει νόσος ή μόλυνση –ειδικά σε εμβολιασμένα παιδιά –αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, δηλαδή Ακτινογραφία Θώρακα , κλινική εξέταση και εξέταση πτυέλων-καλλιέργεια όπου χρειασθεί.
  • Τα παιδιά του συγκεκριμένου και μόνο Σχολείου - σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα – με αρνητική Mantoux θα πρέπει να επανεξετασθούν μετά από 2 μήνες.

Οι ιδιώτες ιατροί Παιδίατροι, Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι και Ακτινολόγοι της περιοχής της Σπάρτης κλήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο  ώστε να μπορούν και καθοδηγήσουν τις οικογένειές των μαθητών.

Αρμόδιο ιατρείο είναι το Πνευμονολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Σπάρτης, το επιστημονικό προσωπικό του οποίου έχει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου. Είναι η ομάδα που επί σειρά ετών ελέγχει και εμβολιάζει τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων προάγοντας την Πρόληψη και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και θεραπεύει ετήσια τα κρούσματα φυματίωσης του Νομού μας.

Σκόπιμο λοιπόν είναι κάθε γονέας να  ακολουθήσει τις οδηγίες που δόθηκαν ήδη από την Παρασκευή από το Πνευμονολογικό Ιατρείο. Ο πανικός και η έλλειψη συνεργασίας με τους ειδικούς ιατρούς του Νοσοκομείου μας θα δημιουργήσει σύγχυση και μειωμένη επαγρύπνηση.

Ας φερθούμε όλοι υπεύθυνα. Αυτόκλητοι σωτήρες και πληροφορίες χωρίς διασταύρωση μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στη Δημόσια Υγεία και στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Πρόεδρος                                                                                                     Ο Γραμματέας

       Μ. ΤΣΙΡΩΝΗ                                                                                                     Π. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ