Παρέμβαση Δαβάκη στο ΥΠΕΚΑ για το Λιμάνι Γυθείου


Διευκρινήσεις ΥΠΕΚΑ σε Δαβάκη για τον «αποκλεισμό» του λιμένος του Γυθείου από τον τουρισμό κρουαζιέρας

 

22/1/2014

Σχετικά με το θόρυβο και τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί όσον αφορά τον όποιο «αποκλεισμό» του λιμένος του Γυθείου από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό του τουρισμού κρουαζιέρας, ο βουλευτής Λακωνίας και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και εξέφρασε το αίτημα όλων των Λακώνων να ενταχθεί τουλάχιστον το λιμάνι του Γυθείου στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον τουρισμό κρουαζιέρας, που σε συνδυασμό με το νέο οδικό χάρτη, όπως διαμορφώνεται με τα έργα που υλοποιούνται στο Νομό, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ απάντησε στον κ.Δαβάκη πως η μη αναφορά του λιμένος του Γυθείου στο νέο Ειδικό Πλαίσιο (ΦΕΚ3155/Β/2013) για τον τουρισμό οφείλεται:

Πρώτον, ότι στο άρθρο 6 του Ειδικού Πλαισίου όπου γίνεται η αναφορά στις ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού ρητώς αναγράφεται ότι «Οι ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού χαρακτηρίζονται από δυναμική ζήτηση και για το λόγο αυτό η καταγραφή τους στο παρόν άρθρο είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική».

Δεύτερον, όσον αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας δίδονται στρατηγικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα στην παρ. β αναφέρεται: «Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα  να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος».

Συνεπώς, το Ειδικό Πλαίσιο δίδει στρατηγικές κατευθύνσεις και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του τουρισμού σε άλλα λιμάνια της χώρας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτό το είδος του τουρισμού, όπως αυτό του Γυθείου.