Δήμος Σπάρτης


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς»,

σας προσκαλούν σε εκδήλωση προβολής της Μεσογειακής Διατροφής η οποία θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, ώρα 11.00-14.00 (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος MedDiet - Mediterranean Diet And Enhancement of Traditional Foodstuff με σκοπό την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας και θα περιλαμβάνει:

► Γευσιγνωσία ελαιολάδου & επιτραπέζιας ελιάς 
► Ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της

► Ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Καλαμάτας

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ! ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Η Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται σε ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκους ή αποξηραμένους καρπούς, λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριών, όπως και γαλακτοκομικών και κρέατος, πολλά αρτύματα και μπαχαρικά, με τη συνοδεία κρασιού ή αποσταγμάτων, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις πεποιθήσεις κάθε κοινωνίας. Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής, είναι πάνω από όλα τρόπος ζωής. Μέσα από τη Μεσογειακή Διατροφή εκπηγάζει πλούτος γνώσεων, τραγουδιών, αποφθεγμάτων, ιστοριών και θρύλων. Με άλλα λόγια είναι ένας αληθινός τρόπος ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων και τη δύναμή του στις παραδοσιακές τροφές.

Εντούτοις, η κατανάλωση προπαρασκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε αλάτι και λιπαρά, έχει τριπλασιαστεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου τις τελευταίες δεκαετίες, συμπαρασύροντας τους δείκτες της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε αυτή την αρνητική τάση προς μια βλαβερή και ανθυγιεινή διατροφή, ενδυναμώνοντας  τη Μεσογειακή ταυτότητα. Κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο MedDiet στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης των απαράμιλλων και υγιεινών παραδόσεων της Μεσογειακής διατροφής.

Οι δραστηριότητες που έχουν προβλεφθεί από τους εταίρους της Σύμπραξης MedDiet απευθύνονται σε καταναλωτές όλων των ηλικιών, εκπαιδευτικούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως σε εστιάτορες). Ο σχεδιασμός προβλέπει, εξίσου δυναμικά και έμπρακτα, τη συστράτευση τοπικών αρχών και επιχειρήσεων σε έναν κοινό στόχο: την προστασία της Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες.

Το έργο MedDiet υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) (www.enpicbcmed.eu) σε έξι χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Τυνησία). Την ευθύνη για την υλοποίησή του στην Ελλάδα έχει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας,  ενώ γεωγραφική ενότητα παρέμβασης του έργου, όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.