ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΗΛΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΥ


Κατατέθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ηλία Στρατηγάκο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελ/νήσου η παρακάτω επερώτηση

      ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ  ΗΛΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΥ

 

ΘΕΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ - ΛΙΜΑΝΙ ΓΥΘΕΙΟΥ

 Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε η δημοσίευση  στην εφημερίδα  της κυβερνήσεως της απόφασης αριθ.67659 του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την οποία από τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και ειδικότερα τον τουρισμό κρουαζιέρας απουσιάζει προκλητικά και κατάφορα άδικα από το σχεδιασμό του το λιμάνι του Γυθείου. 

 Το θέμα , όπως γνωρίζετε, έθιξα ακροθιγώς στα πλαίσια της συζήτησης για τη μαρίνα του Ναυπλίου στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παράληψη  ήταν εκ παραδρομής και θα υπάρξει σύντομα  διορθωτική παρέμβαση.

 Όμως, όπως και να έχει το θέμα ,δημιουργούνται εύλογα  ερωτηματικά για τον τρόπο και τα στοιχεία βάσει των οποίων κάποιοι αναπτυξιολόγοι και εθνικοί χωροτάκτες σχεδιάζουν και διαμορφώνουν σε εθνικό επίπεδο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον τουρισμό και την ανάπτυξη γενικότερα.

 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ,πολύ σωστά, διέθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό που είχε στη διάθεσή της για λιμενικά έργα από το ΕΣΠΑ για τη επέκταση του λιμανιού του Γυθείου και το κατασκευάζει ήδη με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε σύντομα να εξυπηρετεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

 Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Γυθείου το έτος 2013 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και το αναδεικνύουν μακράν πρωταθλητή στην Περιφέρεια σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και πανελλαδικά φιγουράρει μεταξύ των πρώτων λιμανιών τουρισμού κρουαζιέρας σε ποσοστό ετήσιας αύξησης των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων καθώς και αποβιβασθέντων επισκεπτών.

 Άρα, με τα στοιχεία αυτά και με το σπαθί του το λιμάνι του Γυθείου δικαιούται άμεσα και κατηγορηματικά να ενταχθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως έχουν συμπεριληφθεί  άλλα λιμάνια με πολύ μικρότερη κίνηση.

 Στηλιτεύοντας σε κάθε περίπτωση πρακτικές και μεθοδεύσεις του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, καθιστούμε γνωστό στους πάντες ότι έχουν γνώση οι φύλακες και οι πολίτες με τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς αναμένουν άμεσα να υπάρξει συμπλήρωση και το λιμάνι του Γυθείου να πάρει τη θέση που δικαιούται.

 Στα πλαίσια αυτά και έχοντας επίγνωση της ευαισθησίας και του ενδιαφέροντος του κ. Περιφερειάρχη καταθέτω βάσει του άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ. την παρούσα για την προσεχή συνεδρίαση και παρακαλώ να γνωρίζω

 Α)  αν έλαβε και έχει πλήρη γνώση ο Περιφερειάρχης του θέματος

Β) ποιά  μέτρα ή ενέργειες έλαβε  ή πρόκειται να λάβει , ώστε να παρέμβει για την αποκατάσταση της αδικίας και το λιμάνι του Γυθείου να συμπεριληφθεί στις περιοχές εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας της παραπάνω απόφασης του ΥΠΕΚΑ.