Π.Ε Λακωνίας - Πολιτισμός


Εντυπωσίασε η παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης στο Διοικητήριο Λακωνίας.


Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ τίμησαν το Ίδρυμα Νιάρχος για την προσφορά της μελέτης αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 18/12/2013 στην Αίθουσα των Λακώνων Ποιητών «Γιάννη Ρίτσου & Νικηφόρου Βρεττάκου» στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας η μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χορηγού της μελέτης, στο εκπρόσωπο του οποίου κ. Αγουρίδη παραδόθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και τον πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τέως υπουργό κ. Σταύρο Μπένο.

Το παρόν έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ Ευστάθιος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Πρώην Υπουργός κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Γεράσιμος Αγουρίδης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», εκπρόσωποι του Σωματείου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», φορείς του Δήμου και του Νομού όπως επίσης και πλήθος κόσμου που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά την παρουσίαση της μελέτης.

Τη μελέτη παρουσίασε ο αρχιτέκτονας - μηχανικός κ. Γουλιέλμος Ορεστίδης. Η μελέτη ενθουσίασε το κοινό για την τεκμηρίωση της αποτύπωσης και την πληρότητα της πρότασης αποκατάστασης.

Βασικός στόχος των επεμβάσεων που προτείνει η μελέτη είναι η προστασία του σπουδαίου αυτού μνημείου, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, η δομική αποκατάστασή του, καθώς και η αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του θεάτρου, προκειμένου οι σύγχρονοι επισκέπτες να μπορέσουν να κατανοήσουν την αρχική μορφή και λειτουργία του μνημείου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος μίλησε με θερμά λόγια για την πολυποίκιλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου στον τόπο καταγωγής του ιδρυτή της Σταύρου Νιάρχου, τόσο στο πολιτιστικό τομέα, όπως η μελέτη για το αρχαίο θέατρο, όσο και στον κοινωνικό τομέα με την στήριξη των ιδρυμάτων της Μητροπόλεως. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τέως υπουργός κ. Σταύρος Μπένος συγκινημένος στην ομιλία του  ανέφερε την πορεία ωρίμανσης της μελέτης και δήλωσε έτοιμος για συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να δημιουργηθεί η πολιτιστική  διαδρομή ενοποίησης των αρχαίων θεάτρων της Πελοποννήσου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της μελέτης και ευχαρίστησε για την μακροχρόνια προσπάθειά  τους για την ανάδειξη του  Θεάτρου τον Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ» και το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης .

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης επισήμανε στην ομιλία του την αναγκαιότητα στήριξης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου  και σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα και έργο πρώτης γραμμής για την Περιφέρεια αποτελεί η ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Τέλος εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου για την αμέριστη αρωγή και βοήθεια του αλλά και ευαισθητοποίηση του σε θέματα πολιτισμού.

Συγκινητική ήταν η προσφορά του πρώην Δημάρχου Σπάρτης κ. Δημοσθένη Ματάλα που δώρισε στο Υπουργείο Πολιτισμού 10 στρέμματα χώρου στο νότιο τμήμα του Θεάτρου ιδιοκτησία της οικογένειας του για να μπορέσει όπως τόνισε να αναπνεύσει το θέατρο και να δοθεί μεγαλύτερη άνεση στις εργασίες αναστήλωσης.

Ο τέως υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσίωτης εξήρε την προσπάθεια του κ. Μπένου και την άριστη συνεργασία του με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Υπουργείο Πολιτισμού για την αγαστή συνεργασία που είχαν με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη μελέτη για το αρχαίο θέατρο Σπάρτης.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της μελέτης και τόνισε ότι στις δύσκολα οικονομικά συνθήκες που διέρχεσαι η χώρα μας τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες, πρέπει να προβάλλονται και να έχουν συνέχεια προκειμένου να βρίσκουν μιμητές.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων Σπάρτης και Γυθείου καθώς και άλλων σημαντικών βυζαντινών μνημείων της περιοχή μας και εξέφρασε την πεποίθηση της πως το ίδρυμα Νιάρχου θα είναι αρωγός και στην ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης. Πιστεύουμε τόνισε, ότι το νέο Μουσείο  μαζί με το αναστυλωμένο Αρχαίο θέατρο θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τον πολίτη της Σπάρτης και τον επισκέπτη. Τέλος επισήμανε την επιτακτική ανάγκη προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της Λακωνίας γιατί θεωρεί ότι η επένδυση στο πολιτισμό θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στον τόπο μας, τόσο ιστορικά όσο και οικονομικά.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Γεράσιμος Αγουρίδης παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα και τον κ. Μπένο για την χορηγία της μελέτης δήλωσε ότι το ίδρυμα θα είναι παρόν σε όλες τις αξιόλογες προτάσεις που αφορούν το καλό της Λακωνίας διότι υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος ότι ο κ. Σταύρος Νιάρχος ήταν Λάκωνας από την Βαμβακού.