Περιφέρεια Πελοποννήσου


Συνάντηση Τατούλη με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα

Γερμανός Πρέσβης σε Πέτρο Τατούλη: «Στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει στασιμότητα των Αθηνών. Εδώ γίνεται πραγματικά αντιληπτή η κρίση ως ευκαιρία»

«Είμαι πεπεισμένος πλέον ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τη δύναμη να πάρει τη τύχη της στα χέρια της, γιατί διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα, σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα, πανέμορφα τοπία με ιδιαιτερότητες, αλλά το σπουδαιότερο, περηφάνια», δήλωσε ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Wofgang Dold απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας, για τον τουρισμό, τα αγροτικά προϊόντα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του συνόλου της Πελοποννήσου, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013.

Ο κ. Dold δήλωσε χαρακτηριστικά για την εικόνα που σχημάτισε για το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου: «ήταν μάθημα η φυγή από την Αθήνα και η επαφή με την προσπάθειά σας. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, δεν υπάρχει στασιμότητα και εδώ γίνεται πραγματικά αντιληπτή η κρίση ως ευκαιρία, γιατί οι θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς γνωρίζουν ότι από αυτούς εξαρτάται η τύχη τους».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε την εξωστρέφεια ως «το βασικό στοιχείο της νέας μας προσπάθειας για τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών» και χαρακτήρισε σύμμαχο της Πελοποννήσου τη Γερμανική Πρεσβεία. «Οποιαδήποτε συνεργασία είναι θεμιτή και επιθυμητή, αλλά και βοήθεια ως η σημαντικότερη ένδειξη αλληλεγγύης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει, με κυρίαρχα στοιχεία τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία, τις συνεργασίες, την εργατικότητά της και το ολοκληρωμένο σχέδιό της, να δείξει ότι είναι μια Περιφέρεια που μπορεί να προσεγγίσει καλύτερα την Ευρωπαϊκή διάσταση. Θέλουμε να δείξουμε μια άλλη εικόνα της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «μεσσίες δεν υπάρχουν και η μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες» και χαρακτήρισε την κρίση «θαυμάσια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου, καθαρού σχεδίου». Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι η κρίση δεν οφείλεται μόνο στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στη δυσλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το οικονομικό ρίσκο ανελήφθη μονόπλευρα από τους επιχειρηματίες, ενώ οι τράπεζες δεν ανέλαβαν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν οικογενειακό χαρακτήρα, με συνέπεια το πρόβλημα να μην είναι μόνο οικονομικό, αλλά κρίσιμο κοινωνικό. «Η λύση για την οποία είμαστε έτοιμοι είναι η δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας για να παράσχουμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις».

Αναφερόμενος στο τουριστικό προϊόν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την προσπάθεια της Περιφέρειας να αποκτηθούν οι υποδομές που θα στηρίξουν το σχέδιο για ανάπτυξη στοχευμένου τουρισμού, όπως το λιμάνι του Γυθείου για κρουαζιερόπλοια, τα καταδυτικά πάρκα, την επανενεργοποίηση του σιδηροδρόμου μέσω ΣΔΙΤ με τουριστικό χαρακτήρα, τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό, την χαρτογράφηση των μονοπατιών των ορεινών όγκων ως διεθνή και Ευρωπαϊκά.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το σωματείο Διάζωμα και τον κ. Σταύρο Μπένο, για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών με σημεία αναφοράς τα αρχαία θέατρα της Πελοποννήσου, αξιοποιώντας τα τουριστικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά διασυνδέοντας τα με την τοπική κοινωνία και οικονομία. «Η προσπάθεια αυτή θα αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματός μας» δήλωσε ο κ. Τατούλης.  

Ο Γερμανός Πρέσβης δήλωσε ότι στόχος της Γερμανικής Πρεσβείας είναι για το 2014 να επικεντρωθεί στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο του Περιφερειάρχη για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον «λύση θα δώσουν οι υγιείς αυτές επιχειρήσεις και όχι ο μεγάλος επενδυτής από το εξωτερικό».  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, τοποθετήθηκαν για τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου εκπρόσωποι εκ των κορυφαίων tour operator που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίοι χαρακτήρισαν την Πελοπόννησο «ευλογημένο τόπο» και εξήραν την προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές και να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand αυτό της «Μυθικής Πελοποννήσου». Παρουσιάστηκαν επίσης και σημαντικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ντύσελντορφ και στις οποίες ήδη συμμετέχει η Περιφέρεια. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Δέδες και Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Νεμέας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων.

Τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του ο Γερμανός Πρέσβης ξεναγήθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στη μαρίνα του Ναυπλίου, «η οποία θα υλοποιηθεί άμεσα μέσω ΣΔΙΤ και θα αποτελέσει το πρώτο οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης του γιότ τουρισμού στη Μεσόγειο, καθώς εκτός των θέσεων για μικρά, μεσαία και μεγάλα γιότ, θα διαθέτει και εγκατάσταση για την τεχνική υποστήριξη των σκαφών» όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την αναστήλωση και αξιοποίηση του φρουρίου Μπούρτζι μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και την ανάπλαση του συνόλου του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου.

Ο κ. Dold επισκέφθηκε επίσης το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, όπου η κα Παπαντωνίου τον ξενάγησε στα εκθέματα του μουσείου. Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Καλαμάτα ο Γερμανός Πρέσβης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μονάδες και συνεταιρισμούς αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας.

===============

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου «Von Karman Institute of Fluid Mechanics»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Διευθυντής του Βελγικού Ινστιτούτου «Von Karman Institute of Fluid Mechanics» Dr. Jean Muylaert, υπέγραψαν στις 29/11/2013 Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου.

Το Von Karman Institute είναι ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο, διεθνούς εκπαιδευτικής και επιστημονικής οργάνωσης, με  τμήματα αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής, περιβάλλον και  εφαρμογής της δυναμικής ρευστών, στροβιλομηχανών και προώθησης. Παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη δυναμική των ρευστών και ενθαρρύνει την  κατάρτιση για την έρευνα μέσω της έρευνας. Το Von Karman Institute αναλαμβάνει και προωθεί την έρευνα στον τομέα της μηχανικής των ρευστών.

Η συνεργασία των δύο μερών θα έχει ως σκοπό την:

• Προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον τομέα της πειραματικής και υπολογιστικής ρευστοδυναμικής για την Αεροναυτική και τις αεροδιαστημικές εφαρμογές.

• Ενίσχυση της διάδοσης των γνώσεων στον τομέα της μηχανικής των ρευστών, με ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της πειραματικής και εφαρμοσμένης δυναμικής των ρευστών.

• Ανάπτυξη και προώθηση ερευνών και μελετών στον τομέα των επιστημών που αφορούν την πειραματική αεροδυναμική ή τη μηχανική των ρευστών.

• Καθιέρωση στενής συνεργασίας σε τομείς προηγμένου τεχνολογικού περιεχομένου, όπως αυτές που απαιτούνται για την αεροδιαστημική βιομηχανία, την Αεροναυτική, την ενέργεια και την  βιοτεχνολογία και νανοτεχνολογία.

• Οργάνωση συνεδρίων, εργαστηρίων και διαλέξεων σε αμοιβαία ενδιαφέροντα και θεματικούς τομείς.

O κ. Τατούλης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου καθώς και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλα Τεχνολογικά Ιδρύματα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Δείτε Φωτογραφικό υλικό από τη Συνάντηση Τατούλη με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα και από την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου «Von Karman Institute of Fluid Mechanics»