Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου


ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ: «Ο τρόπος άσκησης πολιτικής είναι το ίδιο κρίσιμος όσο και ο λόγος της πολιτικής».


 

Άρθρο του Χρήστου Α. Πλειώτα, Δικηγόρου

 

 

Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης αισθάνομαι την ανάγκη, τώρα που τελειώνει η θητεία μου και έχω ήδη Δημοσιοποιήσει την βούλησή μου να μην είμαι εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές να εκφράσω τα εξής:

Ι/ Είναι κατανοητό ότι όσο πλησιάζουμε στις Δημοτικές εκλογές, όλοι οι συνάδελφοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας επιδιώκουν περισσότερο από πριν, την προβολή των θέσεών τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο σε επίπεδο ανακοινώσεων όσο και σε επίπεδο συζητήσεως των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως.

ΙΙ/ Προβολή θέσεων όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πάθος,  μομφή, προσωπική επίθεση, ύβρης, προσβλητική αψιμαχία, κτυπήματα κάτω από την μέση.

ΙΙΙ/ Οι Δημότες που μας παρακολουθούν λίγο ενδιαφέρονται για τις προσωπικές μας έριδες, ενώ μπορούν να διακρίνουν τον λαϊκισμό απ’ την ειλικρίνεια και το πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση των Δημοτικών θεμάτων.

IV/ Η πολιτική δεν έχει σχέση με την «Δικαστική» θεώρηση των πραγμάτων. Ο πολιτικός λόγος πρέπει να υπερέχει της συκοφαντίας και της επικίνδυνης πολιτικής πρακτικής που ακροβατεί μεταξύ μη επιλήψιμης και επιλήψιμης συμπεριφοράς. Φράσεις και λέξεις που εγκυμονούν κίνδυνο Δικαστικής εμπλοκής αιρετών, πρέπει να αποφεύγονται. Αποφάσεις Αιρετών αντίθετες στις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοικήσεως, της νομιμότητος και της συνεπούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι εκ προοιμίου αντίθετες του καλώς νοουμένου Δημοτικού συμφέροντος και επαπειλούν κατά των αιρετών που τις υιοθετούν, σοβαρές πειθαρχικές, αστικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

V/ Όλη μου η μέριμνα και η προσπάθεια αναλώνεται στην εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι μεγάλη κάθε φορά η αγωνία μου, αυτό που δημοσιοποιείται μέσω του λόγου των αιρετών και των ΜΜΕ που τον πολλαπλασιάζουν, να μην εκθέσει αρνητικά συναδέλφους αλλά και το ίδιο το σώμα, στην κοινή κοινωνική συνείδηση και κυρίως να μην καταστήσει τους αιρετούς υπόλογους επιλήψιμων πράξεων ή παραλείψεων.

VI/ Δεν πίστεψα ποτέ ότι η πολιτική χρειάζεται «θράσος» παράβασης του νόμου, αλλά μόνο θάρρος έκφρασης ανεπιτήδευτης πολιτικής γνώμης, εντός πλαισίων διαφάνειας, νομιμότητος, αληθείας και χρηστής διοικήσεως. Αν υπάρχουν Πολιτικοί του Δήμου που αποφασίζουν με γνώμονα αυτό που πρέπει να ψηφιστεί και ας είναι παράτυπο ή παράνομο δεν κάνουν καλό στον Δήμο.

VII/ Συναισθάνομαι αρκετές φορές την ανάγκη εξυπηρέτησης καταστάσεων που απαιτούν λόγω του κατεπείγοντος την άμεση επέμβαση του Δήμου, πλην όμως θα πρέπει να έχουν άξονα αναφοράς την συγκεκριμένη κατάσταση ανάγκης που επιβάλει κατ’ εξαίρεση αυτήν την άμεση επέμβαση, λόγω διαφύλαξης υπέρτερων έννομων αγαθών, που θα πρέπει να προστατευθούν προκρινόμενα από άλλα ήσσονος σημασίας.

VIII/ Πολλές φορές οι συνάδελφοι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Πρόεδρος του σώματος που τοποθετείται τελευταίος και διαφοροποιείται της ψήφου των λοιπών, δεν το πράττει από διάθεση προστασίας του εαυτού του, αλλά διότι έχει ως εκ της επαγγελματικής του ιδιότητος, ιδιαίτερη συναίσθηση της ευθύνης του, αλλά και διότι πλήρως κατανοεί την παραδοχή ότι άγνοια νόμου σε νομικό δεν δικαιολογείται. Ούτε συγγνωστή νομική του πλάνη. Ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί πρώτος να τοποθετείται διότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός κυρίως όμως διότι στην περίπτωση αυτή ευκόλως θα του αποδίδετο τάση ποδηγετήσεως του σώματος, ίσως και αρχηγικής συμπεριφοράς κάτι που θα τον αδικούσε κατάφορα.

ΙΧ/ Το ζητούμενο σε κάθε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τι θα πεις, αλλά πολλές φορές το πώς θα το πεις. Ο τρόπος με άλλα λόγια άσκησης της πολιτικής είναι το ίδιο κρίσιμος παράγων πολιτικής έκφρασης όσο και ο λόγος της πολιτικής.

Χ/ Θλίψη με πιάνει όταν ανακοινώνονται στο σώμα θέματα που δεν προσιδιάζουν στο κύρος και το ύφος που πρέπει να εκπέμπει το Δ.Σ. Σπάρτης, είναι δε και εκτός των αρμοδιοτήτων του.

Ανακοινώσεις πρέπει να γίνονται πλην όμως λιτές, περιεκτικές και ουσιαστικές επί θεμάτων γενικοτέρου και μείζονος ενδιαφέροντος που ο Δημότη τις ακούει και ενημερώνεται με ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα του Δήμου του.

ΧΙ/ Έχω δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο καταγραφής των αποφάσεων. Όμως δεν προτίθεμαι να τον αλλάξω. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. Σπάρτης μαγνητοφωνούνται. Η ό,ποια παρέμβαση του Προέδρου του σώματος κατά την απομαγνητοφώνηση θα ήταν εξόχως αντιδημοκρατική πράξη. Ο κάθε ομιλητής έχει την ευθύνη των λεγόμενών του. Ο Πρόεδρος πρέπει να διασφαλίζει και κατοχυρώνει ανόθευτα τον λόγο και τον τρόπο έκφρασης του κάθε συμβούλου. Όσοι ξέρουν να ομιλούν ας ομιλούν. Όσοι δεν ξέρουν ας σιωπούν. Πολλές φορές οι σιωπούντες λένε περισσότερα των ομιλούντων. Όμως ο Πρόεδρος δεν είναι για να «φτιασιδώνει» τον λόγο κανενός. Στο κάτω – κάτω μέσα από τα πρακτικά φαίνεται και το επίπεδο του Δήμου. Ας φροντίσουν οι Δημότες ως εκλογείς να επιλέγουν συμβούλους κάποιου επιπέδου!!

ΧIΙ/ Κάνω μία έκκληση: Ας πάμε προς το τέλος της θητείας μας πιο ενωμένοι για την πόλη και λιγότερο για τις παραταξιακές μας ιδέες. Και που το γράφω αυτό νοιώθω ρηχός!!!

Αν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για παρατάξεις και να χρησιμοποιούμε την φράση: «Η παράταξή μας λέει…». Τι θα πει η παράταξή μας;

Πείτε καλύτερα «εμείς από πλευράς μας πιστεύουμε ή θεωρούμε ……………» έχει άλλη χροιά, άλλη αξία και άλλη βαρύτητα η έκφραση αυτή απ’ το να λέμε «Η παράταξή μας!!!».

 Σιγά μην νοιάζεται ο κόσμος που τόσα προβλήματα έχει για τις Δημοτικές παρατάξεις. Που και επίπλαστες είναι και χωρίς δομημένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Όταν όλοι λέμε ότι είμεθα ανεξάρτητοι ποια η σημασία της φράσης: «Η παράταξη μας πιστεύει…;».

XΙΙΙ/ Πίστευα και πιστεύω στην δύναμη των ΜΜΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός λόγος, χωρίς επεξεργασία έστω και επικριτική απ’ τον δημοσιογραφικό  λόγο. Ισονομία στα ΜΜΕ, ισοπολιτεία στα ΜΜΕ σημαίνει «καλή πάστα αιρετών» που έχουν μάθει να σκέφτονται υγειώς και να επενδύουν στην κριτική όσο κακοπροαίρετη και αν είναι. Οι πολιτικοί διαμορφώνουν με την στάση τους το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης και της διαμόρφωσης και απήχησης των θέσεών τους, από τα ΜΜΕ. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που χωρίς λόγο και αιτία τα ΜΜΕ κριτικάρουν αδοκίμως και αστόχως αιρετούς. Και αν το κάνουν κρίνονται και τα ίδια και τοποθετούνται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

XVΙ/ Τέλος επειδή οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες ο μόνος τρόπος επιτυχούς πορείας του Δήμου Σπάρτης κατ’ εμέ, είναι ο ενωτικός.

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στο πρόβλημα, όλοι μαζί στο όνειρο, όλοι μαζί στην λύση, όλοι μαζί στο σήμερα και το αύριο. Σ’ αυτήν την ενωτική πορεία ο κόσμος θα διακρίνει τον καλύτερο και θα τον αναδείξει.

Ποτέ δεν αναδεικνύεται ο κακός αντιπολιτευόμενος, αλλά ο καλύτερος έναντι του καλού, συμπολιτευόμενος των συμφερόντων του Δήμου του.

30/11/2013

Χρήστος Α. Πλειώτας

Δικηγόρος