Ερώτηση του Γ. Αποστολάκου στη βουλή.


  

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέδρο, την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λ. Κατσέλη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

 Οι ιατροί που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης προσφέρουν καθημερινά στους συμπολίτες τους παρά τα σημαντικά και πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μέσα από τις υπεράνθρωπες και ανιδιοτελείς προσπάθειές τους να βρίσκονται σταθερά στην υπηρεσία και δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, επιχειρούν να υπερκεράσουν τα όποια εμπόδια που ορθώνονται στην αποστολή και στο λειτούργημα που επιτελούν.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει και η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Λακωνίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης εκκρεμεί εδώ και μήνες η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης 13 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Τμήματα του Νοσοκομείου που παρουσιάζουν μεγάλη υποστελέχωση. Συγκριμένα 1 καρδιολόγου, 1 παθολόγου, 1 ορθοπεδικού, 1 ακτινολόγου, 2 αναισθησιολόγων, 2 γιατρών ΜΕΘ, 1 αιματολόγου, 1 μαιευτήρα-γυναικολόγου, 1 ουρολόγου και 2 οφθαλμιάτρων. Παράλληλα εκκρεμεί και η πρόσληψη των επικουρικών γιατρών που έχουν ζητηθεί για την κάλυψη των κενών που εμφανίζονται στο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα δεν έχουν αποδοθεί στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείο Σπάρτης, το υπόλοιπο των δεδουλευμένων εφημεριών από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο 2010. Υπολογίζεται ότι το ποσό που οφείλεται στους ιατρούς ξεπερνάει τα 100.000 €, στο οποίο πρέπει να προστεθούν επιπλέον 84.000 € από δεδουλευμένες εφημερίες του 2009 που δεν τους έχουν αποδοθεί και για τις οποίες οι ιατροί καταφεύγουν στην Ελληνική δικαιοσύνη.

Τέλος, η μη καταβολή στο Νοσοκομείο Σπάρτης των οφειλόμενων ποσών από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία υπολογίζονται για το 2010 περίπου στα 5.360.000 €, επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση του Νοσοκομείου και δυσχεραίνει τη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών στους υπηρετούντες ιατρούς. 

 

Κατόπιν των ανωτέρω ρωτώνται οι κ. Υπουργοί

 

  1. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των 13 μόνιμων γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης;
  2. Πότε θα πληρωθούν οι θέσεις των επικουρικών γιατρών που έχουν ζητηθεί από το Νοσοκομείο;
  3. Πότε θα αποδοθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες από τον Σεπτέμβριο του 2010 στους ιατρούς του Νοσοκομείου;
  4. Γιατί δεν αποδίδονται δεδουλευμένες εφημερίες του 2009 ύψους 84.000 €, τις οποίες οι ιατροί διεκδικούν πλέον και μέσω της δικαστικής οδού;
  5. Γιατί δεν αποδίδονται οι υπέρογκες οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων προς το Νοσοκομείο Σπάρτης και πότε θα αρχίσει η καταβολή τους;